Proiectul „Repere pentru activitatea pastoral-misionară de azi și de mâine” – la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava

Cu prilejul zilelor dedicate ocrotitorilor învățământului teologic – Sfinții Trei Ierarhi – astăzi, 1 februarie 2022, în apropierea Zilei Internaționale a Tineretului Ortodox, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava s-a desfășurat  Proiectul interdisciplinar „Repere pentru activitatea pastoral-misionară de azi și de mâine”, care a vizat împletirea activității catehetice cu cea artistico-plastică.

Invitat de Centrul Ecclesia al Seminarului, domnul prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier în cadrul Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață al Centrului Eparhial Suceava, a susținut o cateheză în care a vorbit despre virtuțile și realizările celor trei mari sfinți ierarhi și dascăli, modele ale comuniunii în Hristos.

Tinerii seminariști prezenți la activitate au avut ocazia să analizeze diferite aspecte din viața și activitatea Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Totodată, aceștia au fost invitați să formeze echipe de lucru și să le prezinte colegilor câte o etapă a unui proiect catehetic pe această temă, primind sugestii pentru activitățile viitoare desfășurate în alte Centre Ecclesia din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Programul intitulat sugestiv Ecclesia, demarat în toamna anului 2021, și-a propus înființarea unor comunități de tineret în cadrul cărora să se desfășoare diverse activități cultural-religioase, care au la bază valorile creștin-ortodoxe. Prin intermediul acestor grupuri se urmărește implicarea activă a tinerilor în viața Bisericii și apropierea acestora de Dumnezeu, fiind încurajați în același timp să aibă o viață bineplăcută lui Hristos.

În cadrul evenimentului desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a avut loc și vernisajul expoziției de icoane „Sfinții mereu aproape”. Elevii, coordonați de doamna prof. Livia Teodora Țebrean, cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, au zugrăvit sticla unor ferestre care au fost cândva ale unei biserici, redând astfel posibilitatea oglindirii unei altfel de lumini pentru cei care le privesc.

Activitatea s-a încheiat cu premierea celor care au expus icoane în cadrul expoziției de către arhid. Mihai Bogdan Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, și cu oferirea a câte unui exemplar al Noului Testament fiecărui tânăr participant la activitatea catehetică, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

Irina Ursachi