Proiectul Caritabil „Un Crăciun pentru fiecare” a ajuns la cea de-a III-a ediție

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural și Sectorul de Asistență Socială și Medicală, a organizat în seara zilei de 8 decembrie 2022, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, un concert caritabil menit să aducă bucuria Nașterii Domnului în fiecare casă a Bucovinei, dar și să ofere mângâiere și un mic dar celor aflați la nevoie.

Ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție, Concertul caritabil „Un Crăciun pentru fiecare” s-a bucurat de prezența unor artiști consacrați ai muzicii populare și ușoare românești, precum și a unor renumite grupuri vocale ale eparhiei.

Prin intermediul acestui proiect caritabil vor fi oferite pachete cu alimente de bază, dulciuri și încălțăminte unui număr de 1000 de bătrâni singuri și 1000 de copii și tineri proveniți din medii vulnerabile.

Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a avut ca invitați Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, artiștii Cleopatra Stratan, Edward Sanda, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Constantin Bahrin, Fetele din Botoșani, Grigorie Gherman, Emilia Ghinescu, Valentin Sanfira, Codruța Filip, Ilie Caraș, Alexandra Dan, Mariana Maloș, Petrică Remus Fandarac, Corala Diaconițelor a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și, nu în ultimul rând, Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a eparhiei noastre.

Concertul caritabil, moderat de pr. Andrei Mocanu, a fost transmis LIVE de Sectorul Media și Comunicare pe paginile oficiale de Facebook și YouTube ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și ale partenerilor media.

Interpreții de muzică populară și ușoară, precum și membrii grupurilor vocale sucevene s-au alăturat proiectului pentru a dărui publicului momente de aleasă bucurie, dar și pentru a-i încuraja pe spectatori să contribuie la strângerea a 100.000 lei, sumă necesară pentru a spori bucuria sărbătorii Nașterii Domnului, dăruind din puținul sau mai multul lor.

Darurile care vor fi pregătite de Centrul Eparhial vor fi distribuite prin cele cinci Protopopiate ale Arhiepiscopiei (Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni) în baza listelor întocmite la nivelul fiecărei protoierii.

La finalul concertului, pr. Constantin Oprea, consilier eparhial al Sectorului Cultural, a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare și susținere, precum și artiștilor și coralelor eparhiale. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către arhim. Iustin Tănase, inițiatorul acestui proiect filantropic, către membrii Cancelariei Centrului Eparhial Suceava care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului și către spectatori, cei care, prin donația lor, s-au alăturat celor milostivi, bineplăcuți Domnului.

„Seara aceasta binecuvântată împletește bucuria și filantropia, cântarea tradițională cu cea modernă adaptată a colindelor și acest gen de ajutorare printr-un proiect frumos, caritabil, unind împreună bucuria cu dărnicia. (…) Crăciunul, sărbătoare menită să aducă bucurie tuturor oamenilor, este, din nefericire, un moment în care părinții bolnavi și lipsiți de orice ajutor material și financiar privesc cu durere spre copiii lor cărora nu au posibilitatea de a le oferi un dar de la Moș Crăciun, atât de așteptat de cei mici. Totodată, bătrânii uitați de copii și de nepoți, cu lipsuri materiale, abia având ce pune pe masă, privesc cu lacrimi în ochi spre poartă, cu nădejdea că cineva le va trece pragul și îi va colinda, oferindu-le un moment de bucurie. (…) Vă dorim din toată inima să trăiți pe deplin bucuria acestor momente premergătoare Nașterii Domnului, și să ducem împreună peste veacuri făclia adevăratelor valori, iar inima să ne fie întotdeauna peșteră binecuvântată în care să se sălășluiască Pruncul Iisus.”

Artiștii au primit în dar, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop, medalii jubiliare înmânate de pr. Constantin Oprea, în semn de prețuire și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești, anul acesta împlinindu-se 500 de ani de la sfințirea Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Mulțumim tuturor celor care au susținut acest demers, dăruind din puținul sau mai multul lor, pentru a înmulți bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Întrucât mai sunt câteva zile până la sărbătoarea Nașterii Domnului și suma necesară pentru daruri încă nu a fost acoperită, vă mai puteți alătura acestui demers filantropic donând în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

RON: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110.

Irina Ursachi