Programul „Școala de vară, copii la altar” – Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Marginea II

În perioada 12-16 iulie 2021, în Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva Marginea II s-a desfășurat Programul „Școala de vară, copii la altar”. Proiectul educațional-catehetic,  complementar Programului „Școala de duminică” și subsumat parteneriatului Școală-Biserică, este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Sectorul Teologic-Educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.

Șaptezeci și cinci de școlari și preșcolari din localitatea Marginea s-au bucurat de cinci zile pline de activități inedite, organizate de părintele paroh Florin Lupu împreună doamna Gabriela-Marcela Bănilean, profesor de religie.

Ziua de luni, 12 iulie, a debutat cu o serie de discuții libere cu părintele paroh și cu doamna profesoară, copiii primind răspunsuri la diferitele lor curiozități de natură religioasă. A urmat atelierul de desen, moment în care creativitatea participanților a contribuit la realizarea unor materiale deosebite. Activitățile s-au încheiat cu repetițiile corului de copii privind cântările Sfintei Liturghii.

În prima parte a zilei de marți a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri adresate preotului pe bază de bilețele, iar în cea de-a doua, participanții, mai mari sau mai mici, au desfășurat activități sportive pe terenul Școlii Gimnaziale nr. III, Marginea, teren aflat în vecinătatea Bisericii.

Cea de-a treia zi a programului a fost dedicată în totalitate drumeției în pădure, copiii având ocazia să socializeze și să se bucure de activități recreative în natură.

Ziua de joi a fost cu adevărat specială pentru participanți, aceștia având ocazia să-i întâlnească și pe inițiatorii Proiectului „Școala de vară, copii la altar”. Ziua a început cu  prezentarea rânduielii Sfintei Proscomidii de către părintele Florin Lupu. A urmat programul doamnei inspector prof. Daniela Ceredeev, activitate care i-a antrenat pe toți cei prezenți în jocuri interactive, acestea având ca scop evidențierea cunoștințelor religioase dobândite în aceste zile cu întâlniri rodnice, din cadrul școlii de vară.

Ziua a continuat cu susținerea catehezei intitulate „Sfânta Catapeteasmă – perete dintre cer şi pământ” de către dl. prof. Cristi-Gabriel Hurjui, inspector pentru cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În cele ce au urmat, copiii au asistat la prezentarea unor tehnici de prim ajutor care pot fi utilizate în situații de pericol și accidente, cursuri susținute de dr. Adrian Tomșa – medic primar medicină de urgență, coordonator al Serviciului de Ambulanța Rădăuți, împreună cu asistent principal Lăcrămioara Popescu și asistent principal Otilia Cornea, precum și de doamna Iulia Ghelba, psihopedagog.

Ultima zi din cadrul școlii de vară a început cu vizionare unui film proiectat în biserică și a continuat cu un concurs de viteză cu bicicletele, pe strada din fața bisericii (închisă circulației), cu ajutorul doamnei Vicuţa Viorica Halip, profesor de educație fizică și sport, precum și cu implicarea doamnei Caroline Hahner, profesor de limba franceză la Școala Gimnazială nr. III, Marginea.

La final, toți cei care au participat la Programul „Şcoala de vară, copii la altar” au fost premiați cudiplome de participare și cu iconițe, metanii și cărți de rugăciune.