Prima Ediție a Campionatului de Șah pentru tineri organizat de ATOS

2023 a fost pentru Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) anul în care s-a inaugurat Clubul de Șah, mai exact în luna februarie. Au fost întâlniri de două ori pe lună, la care au participat tineri care deja știau regulile jocului și au venit să se perfecționeze, dar și tineri pentru care Șahul era stăin și au reușit să învețe ABC-ul acestui sport și chiar să-l îndrăgească, soscotindu-l printre activitățile favorite de petrecere împreună a timpului liber de calitate.

Alături de tineri a fost prietenul ATOS-ului, tânărul Edward-Mihai Pădurariu, vicecampion mondial școlar la Șah, secțiunea blitz, la categoria vârstă sub 13 ani și locul III, tot secțiunea blitz, la Campionatul European – 2017.

La prima ediție a Campionatului de Șah pentru tineri, organizat de Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), câștigător a fost tânărul Marian Popescu, în vârstă de 19 ani. Pe lângă aplauze și felicitări, el a primit un tricou alb pe care a fost scris: „CAMPION Clubul de Șah – ATOS, 2023”. Pe tricou a fost imprimată piesa îndrăgită cel mai mult de proaspătul campion, Nebunul. A și explicat alegerea, spunând că piesa este de mare folos în timpul jocului și, având exemplul sfinților rugători, îl iubește pe Dumnezeu, e nebun după Hristos.

La anul va fi a doua ediție a Campionatului de Șah pentru tineri. Din februarie reîncep întâlnirile. S-ajungem cu sănătate, să dea Dumnezeu! O dorință mai veche de-a noastră este ca în viitor să organizăm o competiție mai mare, să o extindem în întreg județul, în întreaga Arhiepiscopie a Sucevei și Rădăuților.

Anatoly Karpov spunea că „Șahul este totul: artă, știință și sport!”.

Ne educăm jucând Șah, ne controlăm emoțiile și învățăm să fim rezistenți, deprindem comportamente de lideri corecți și muncitori, ne cultivăm virtuți precum răbdarea, curajul și cumpătarea, ne dezvoltăm creativitatea, și logica, ne îmbunătățim memoria, capacitatea de concentrare, analiză și planificare, ne oțelim spiritul de inițiativă și competitivitate. E artă să știi și să vrei să trăiești viața frumos!

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru sănătate! Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încredere! Mulțumim tuturor tinerilor participanți la competiție și celorlalți tineri voluntari ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) pentru implicare și pentru clipele de bucurie petrecute în cadrul Clubului nostru de Șah

Pr. Justinian-Remus A. Cojocar