„Pentru prima dată la mare” – Ediția I

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Sectorul Social Filantropic al Centrului Eparhial Suceava, în colaborare cu Sectorul Cultural și cu Protopopiatele Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, a lansat proiectul caritabil „Pentru prima dată la mare” – ediția I.

Scopul acestui proiect este organizarea unei tabere de o săptămână (22-28 august 2021) pe litoralul românesc, beneficiarii fiind 100 de copii din clasele V-VIII din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților (câte 20 de copii din fiecare protopopiat), proveniți din familii defavorizate din punct de vedere social, financiar și material, dar care, nedescurajați de greutățile pe care le înfruntă, au finalizat anul școlar 2020-2021 cu media generală peste 9,00.

„Prin derularea acestui proiect, dorim să oferim șansa la o vacanță de neuitat pentru 100 de copii, pentru a-i motiva să continue cu aceeași râvnă și dragoste să studieze, arătându-le, totodată, că munca lor este răsplătită și că noi, organizatorii și toți oamenii de bine care vor susține acest proiect, le suntem alături. Considerăm că un astfel de proiect este absolut necesar, având în vedere riscul de abandon școlar pentru cei care provin din familii vulnerabile.”  (Protos. Iustin TĂNASE, Consilier al Sectorului Social Filantropic)

,,Dorința de a organiza acest proiect vine din amintirea primelor zile ale unui an școlar, când toți copiii povestesc aventurile de care au avut parte în timpul vacanței de vară. Era o bucurie de nedescris în relatările acestora, însă nu toți aveau ce povesti. Unii doar ascultau retrași, fără a se înscrie la cuvânt, pentru că nu avuseseră parte în vacanța de vară de momente demne de a fi amintite, întrucât familiile lor abia aveau ce le pune pe masă. Durerea din acele suflete micuțe stă la temelia acestui proiect. Cu ajutorul dumneavoastră, al oamenilor cu dragoste de Dumnezeu și de aproapele, putem să ajutăm 100 de copii să nu mai trăiască acest sentiment. Împreună, putem crea cea mai frumoasă amintire din copilărie pentru cei 100 de beneficiari. Împreună, putem fi motivul bucuriei lor.” (diac. Andrei MOCANU – coordonatorul proiectului ,,Pentru prima dată la mare”).

Pentru fiecare copil, costul unui sejur de 7 zile (6 nopți de cazare în regim all-inclusive) este de 700 de lei, la care se adaugă suma de 200 de lei, pentru intrările la obiectivele turistice, precum și pentru asigurarea unor răcoritoare pe plajă. Astfel, apreciem că suma necesară pentru o persoană este de 900 de lei, iar bugetul proiectului se ridică la suma de 90.000 lei.

Proiectul ,,Pentru prima dată la mare”  a fost lansat, nu întâmplător, pe 23 iunie 2021, când, în preambulul Privegherii în cinstea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul nostru, grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, „Sfântul Inochentie de la Probota”, „Crinii Ţarinii” al Mănăstirii Dragomirna şi Corul Academic „Byzantion” au susținut un concert caritabil în biserica Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou. Cei care au dorit, au avut posibilitatea să susțină acest proiect donând online sau în urnele special amplasate în curtea mănăstirii, donațiile strânse în zilele hramului fiind în valoare de 7000 de lei. Înregistrarea concertului caritabil, care a cuprins piese în primă audiție, poate fi ascultată accesând canalul YouTube al Arhiepiscopiei.

Inspirați de povestea steluțelor de mare, chiar dacă nu vom reuși să le ducem pe toate în valurile mării, credem că până la data de 15 august 2021 putem strânge suma necesară pentru a acoperi costurile unei prime (și sperăm că nu și unice) vacanțe la vară pentru 100 de copii cu rezultate bune la învățătură, dar cu posibilități financiare reduse. Ne puteți sprijini în împlinirea acestui deziderat, prin donații directe în unul dintre conturile speciale ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

RON: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014
EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110

cu mențiunea: „Pentru prima data la mare”

Dacă doriți, puteți dona și prin mandat poștal la adresa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Str. Iancu Flondor nr. 2, Suceava, Cod Poștal 720027.

Pentru mai multe detalii:
diac. Andrei Mocanu – coordonatorul proiectului caritabil ,,Pentru prima dată la mare” – Ediția I