Părintele Vasile Hasna (1951-2022) – un preot jertfelnic și un statornic și răbdător slujitor al Bisericii

În data de 7 martie 2022, la vârsta de 70 de ani, a trecut în veșnicie parintele Vasile Hasna, preot în Horodnic de Sus, vrednic slujitor al Bisericii Ortodoxe Române.

S-a născut la data de 29 ianuarie 1951 în comuna Straja, jud. Suceava, fiul cel mai mare între cei patru copii ai părinților Ilie și Ioana Hasna, buni și devotați credincioși ai Bisericii.

A absolvit mai întâi Școala Gimnazială din satul natal Straja, apoi, simțind o chemare sfântă pentru a deveni slujitor al Bisericii, cu multă osteneală, hărnicie și sârguință, a studiat la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și a devenit licențiat al Institutului Teologic de Grad Universitar București.

În anul 1975 s-a căsătorit cu domnișoara Aurora Popescu, Bunul Dumnezeu dăruindu-le trei fii pe care i-au crescut și educat frumos – Bogdan, Andrei și Vladimir.

A fost hirotonit diacon și apoi preot în anul 1975 de către vrednicul de pomenire Preasfințitul Părinte Adrian Botoșăneanul, pe seama Parohiei Calafindești unde a slujit ca Preot Paroh până în anul 1980.

Între anii 1980-1996 a slujit în Parohia Horodnoic de Sus având o activitate deosebit de rodnică și devenind foarte iubit și respectat de comunitate, iar în 1996 a fost nevoit să se pensioneze din cauza starii de sănătate precare.

A continuat să fie de mare ajutor credincioșilor care l-au căutat necontenit, cerându-i sfatul părintesc, rugăciunile și binecuvântarea.

Bunul Dumnezeu să dăruiască mângâiere și ajutor doamnei preotese Aurora, fiilor Bogdan, Andrei și Vladimir, nurorilor Alina, Nicoleta și Bianca și nepoților dragi, Rareș, Teodora, Sebastian, Sara-Maria și Larisa.

Vom păstra veșnică amintirea rodnicei sale lucrări preoțești, ne rugăm Bunului Dumnezeu să odihnească sufletul părintelui Vasile Hasna în lumina neînserată a Preasfintei Treimi, împreună cu sfinții slujitori ai lui Hristos.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Preot Alexandru-Ioan Pitic