Olimpicii competițiilor de religie premiați la Centrul Eparhial Suceava

Peste 150 de participanți la etapa județeană a Olimpiadei naționale interdisciplinare Cultură și spiritualitate românească și la etapa județeană a Olimpiadei naționale de religie au fost răsplătiți cu premii astăzi, 28 martie 2023, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava.

Ceremonia de premiere a debutat cu cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preasfinția Sa i-a felicitat pe toți cei prezenți, elevi și profesori, și a subliniat faptul că acești tineri care dau dovadă de performanță și care duc o viață bineplăcută lui Dumnezeu, prin binecuvântarea Celui de Sus, vor contribui la crearea unui viitor mai bun, mai frumos și mai luminos pentru întreaga societate. Totodată, ierarhul a dat citire unui fragment din Înțelepciunea lui Solomon, subliniind faptul că această virtute poate fi cultivată prin studiu, atenție și rugăciune.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oferit apoi premiile speciale „Doxologia Copiilor” elevilor și tinerilor care au obținut rezultate foarte bune la Olimpiada națională interdisciplinară Cultură și spiritualitate românească, „pentru păstrarea, cunoaşterea, trăirea şi promovarea adevărului de credinţă, pentru asumarea şi susţinerea propriei identităţi duhovnicești şi pentru sensibilitate faţă de literatura sacră, dovedite prin atingerea performanței la olimpiadele și concursurile din calendarul competițiilor școlare organizate de Ministerul Educației”.

Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost moderat de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

Ceremonia de premiere a elevilor care au obținut cele mai bune rezultate în cadrul etapei județene a Olimpiadei naționale Cultură și spiritualitate românească a continuat cu oferirea premiilor elevilor din ciclul gimnazial și liceal de către pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Totodată, Premiul special „Doxologia copiilor” a fost oferit și centrelor cultural-catehetice ale eparhiei, care s-au remarcat printr-o activitate bogată și constantă, pentru implicarea în „proiectele și programele curente de voluntariat și inițiativă comunitară”.

În semn de încurajare și recunoștință pentru lucrarea mărturisitoare, dar și pentru zidirea lor sufletească, au fost oferite fiecărui elev premiat, dar și profesorilor coordonatori, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cărți semnate de Înaltpreasfinția Sa, apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul a fost împodobit pe alocuri cu momente artistice deosebite. Elevi ai Școlii Gimnaziale Brodina au pus în scenă „Jertfa Brâncovenilor”, lucrare semnată de prof. Elena Dinu Gavrilă, moment emoționant care a amintit despre martiriul familiei domnului Constantin Brâncoveanu.

Grupul tradițional „Dor” de la Moara, coordonat de prof. Constantin Irimia și de fiica acestuia, Alexandra, a prezentat o serie de melodii folclorice autentice din zona Bucovinei, iar Ansamblul vocal tradițional „Flori de Merișor” Poiana Ștampei a interpretat cântece emblematice pentru Zona Dornelor.

În perioada 6-8 aprilie 2023, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va fi gazda unui eveniment important, faza națională a Olimpiadei de religie pentru seminariile și liceele teologice ortodoxe, organizată la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.

Irina Ursachi