Liturghia Darurilor înainte sfințite oficiată pentru prima dată în acest post la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

dsc07193

Astăzi, 17 martie 2021, în a treia zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Din sobor au făcut parte preoți slujitori de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, precum și clerici de la Centrul Eparhial Suceava.

Numită și Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite se poate săvârși de luni până vineri în perioada Postului Mare, cu excepția zilelor aliturgice.

Potrivit tradiției, aceasta a fost sistematizată de Sfântul Grigorie Dialogul, pornind de la variante mai vechi aflate în circulaţie în zona Ierusalimului ori a Antiohiei Siriei. Cel mai probabil este o operă colectivă. Apariţia acestei Liturghii este strâns legată de dorinţa de a oferi credincioșilor posibilitatea să primească Sfânta Împărtășanie, Trupul și Sângele Mântuitorului, și în zilele de post în care nu se săvârșea una dintre cele două Sfinte Liturghii uzuale, a Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare.

În cadrul Liturghiei Darurilor sunt folosite Daruri sfinţite (Sfântul Agneţ înmuiat în Sfântul Potir) la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, săvârşite în sâmbăta, respectiv duminica precedentă.