Liturghia Darurilor înainte sfințite la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”

În prima vineri a Postului Mare, 22 martie 2024, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

Numită și Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite se poate săvârși de luni până vineri în perioada Postului Mare, cu excepția zilelor aliturgice și a Praznicului Bunei Vestiri.

Potrivit tradiției, aceasta a fost sistematizată de Sfântul Grigorie Dialogul, pornind de la variante mai vechi aflate în circulație în zona Ierusalimului ori a Antiohiei Siriei. Cel mai probabil este o operă colectivă. Apariția acestei Liturghii este strâns legată de dorința de a oferi credincioșilor posibilitatea să primească Sfânta Împărtășanie, Trupul și Sângele Mântuitorului, și în zilele de post în care nu se săvârșea una dintre cele două Sfinte Liturghii uzuale, a Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare.

În cadrul Liturghiei Darurilor sunt folosite Daruri sfințite (Sfântul Agneț înmuiat în Sfântul Potir) la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, săvârșite în sâmbăta, respectiv duminica precedentă.

Mâine, 23 martie 2024, în prima sâmbătă a Postului Mare (a Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron) potrivit rânduielii, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” se va face pomenirea celor adormiți.

În cea dintâi duminică a Postului Mare, numită și Duminica Ortodoxiei, cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, vor săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Irina Ursachi