Liturghia Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

În a treia zi a Postului Mare, 9 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Din sobor au făcut parte preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, precum și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Parascchiv Dabija, vicar adimistrativ, și arhim. Serafim Grigoraș, starețul așezământului monahal.

Numită și Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite se poate săvârși de luni până vineri în perioada Postului Mare, cu excepția zilelor aliturgice.

Potrivit tradiției, aceasta a fost sistematizată de Sfântul Grigorie Dialogul, pornind de la variante mai vechi aflate în circulație în zona Ierusalimului ori a Antiohiei Siriei. Cel mai probabil este o operă colectivă. Apariţia acestei Liturghii este strâns legată de dorința de a oferi credincioșilor posibilitatea să primească Sfânta Împărtășanie, Trupul și Sângele Mântuitorului, și în zilele de post, în care nu se săvârșea niciuna dintre cele două Sfinte Liturghii uzuale, a Sfântului Ioan Gură de Aur, respectiv a Sfântului Vasile cel Mare.

În cadrul Liturghiei Darurilor sunt folosite Daruri sfințite (Sfântul Agneţ înmuiat în Sfântul Potir) la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, săvârșite în sâmbăta, respectiv duminica precedentă.

Irina Ursachi