Întâlnirea responsabililor de catehizarea parohială din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în data de 17 octombrie 2023, la Centrul Eparhial Suceava a avut loc întâlnirea responsabililor de catehizarea parohială de la nivelul protopopiatelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul a succedat Congresul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, Ediția a XVI-a, care a avut loc în perioada 25 – 27 septembrie 2023, la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman, din județul Prahova, unde s-au întâlnit toți inspectorii de catehizare parohială din Patriarhia Română.

Ședința de lucru a avut loc în Sala Pimen Arhiepiscopul al Centrului Eparhial din Suceava, debutând cu îndătinata rugăciune, în jurul orelor 15:00 și a avut drept scop transmiterea noilor reglementări la nivel național în materie de catehizare parohială, dezbătute la ședințele organizate în cadrul Congresului Național Catehetic de la Caraiman.

În cei mai bine de doi ani de activitate ai Biroului de catehizare parohială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, responsabili de catehizarea parohială la nivelul protoieriilor au fost: Pr. Irimia Ioan – Parohia „Învierea Domnului” Suceava, Pr. Mitu Pascal – Parohia Adâncata II, Pr. Onesim Cezar – Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Șcheia, Pr. Brahariu Mihail – Parohia Cumpărătura, Pr. Norocel Constantin – Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Câmpulung Moldovenesc, Pr. Mândrilă Simion – Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Sadova, Pr. Feștilă Bogdan – Paraclisul Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni, Pr. Grigorescu Florin – Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Uncești, Pr. Puiuleț Dorin – Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Băncești, Pr. Lupăștean-Barfă Bogdan și Pr. Platon Adrian – Parohia „Sfântul Procopie” Milișăuți și Pr. Prelipcean Angel – Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Rădăuți. Acestei echipe de părinți responsabili i s-a adăugat și Pr. Borgovan Iulian de la Parohia Dorna Arini, drept responsabil pentru catehizarea parohială în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.

Cuvântul de deschidere a fost susținut de domnul prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial în cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață, cel care a fost și gazda evenimentului. Domnia sa le-a vorbit celor prezenți despre cadrul general al activității catehetice ce se desfășoară în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților încă din anul 2021, când în eparhia noastră s-a înființat Biroul de catehizare parohială.

Totodată, domnul consilier a vorbit despre rolul catehetului în misiunea Bisericii de astăzi, subliniind faptul că paradigmele actuale sunt mult diferite față de cele ale înaintașilor noștri și necesită abordarea unor noi strategii în lucrul cu tinerii. Dintre proiectele catehetice pe care Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață le desfășoară, au fost prezentate în detaliu: proiectul Școala catehetică de duminică, inițiativa Școlilor catehetice de vară, dar și seria catehetică intitulată Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mănăstiresc.

Un alt subiect important a fost organizarea Concursului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, Ediția a XVI-a, la nivel eparhial, care va avea loc în anul 2024, în Anul comemorativ al sfinților tămăduitori fără de arginți și Anul omagial al pastorației și îngrijirii persoanelor bolnave. De asemenea, realizarea unei agende comune la nivel eparhial și chiar național a fost identificată drept soluție în eficientizarea, valorificarea și promovarea activităților catehetice deja existente.

Aportul celor prezenți a fost unul deosebit de important, în cadrul sesiunii de dezbateri, iar recomandările și remarcile referitoare la desfășurarea activităților și la modalitatea de organizare a programelor catehetice au fost binevenite.

La finalul ședinței de lucru a avut loc vizionarea videoclipului pregătit de Departamentul tabere al Sectorului, în cadrul căruia au fost prezentate activitățile de tineret desfășurate în taberele de vară „Temerari pe drumul cunoașterii” și „Comorile Satului”. Toți părinții coordonatori au primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cărți și materiale pe care să le utilizeze în activitatea pastoral-catehetică pe care o vor desfășura.

Astfel de ședințe de lucru cu responsabilii de catehizarea parohială sunt organizate periodic în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pentru analiză, dezbateri și propuneri, astfel încât activitatea catehetică a Bisericii să corespundă dorințelor și nevoilor societății de azi.

Biroul de catehizare parohială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților