Întâlnire de lucru privind adicțiile în cadrul Protoieriei Fălticeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Centru Social al Parohiei Sfântul Ilie – Suha Mălini, Protopopiatul Făticeni, a avut loc o întâlnire pe tema adicțiilor, cu titlul „Bunavoință și dorința de vindecare , Dependenţa de alcool – o boală a sufletului şi a trupului„.

Acest atelier de lucru susţinut de PC. Pr Iulian Negru, Consilier în domeniul adicțiilor în cadrul Arhipiscopiei Iașilor,  a fost moderat de părintele protoiereu Adrian Dulgheriu. Au participat persoane dependente, fiind invitați și preoţi din parohiile Protopopiatului Fălticeni, în vederea pregătirii lor pentru a consilia persoane cu astfel de probleme.

Pe parcursul a peste cinci ore s-au dezbătut aspecte referitoare la problemele cauzate de consumul de alcool. Au fost prezentate mai multe teme şi concepte teoretice, una dintre temele de interes a fiind legată de rolul preotului în activitatea de prevenire şi intervenţie în cazul consumului abuziv de alcool.

Abstinența este singura soluție pentru ieșirea din dependență. Mulți dintre pacienții alcoolici solicită ajutor la insistențele membrilor familiei. În faza de alcoolism cronic, o etapă terapeutică este dezalcolizarea, care se aplică în instituții de psihiatrie specializate în tratarea dependențelor.

Preotul trebuie să fie prezent în viața credincioșilor pe care îi păstorește, asigurînd suportul duhovnicesc atât celui vătămat de patimi, cît și familiei care îl înconjoară.

Pr. Pavel Norocel