Începutul anului școlar la Seminarul „Mitropolit Dosoftei” Suceava

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Municipiul Suceava au participat astăzi, 5 septembrie 2022, la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2022-2023. În mijlocul lor s-a aflat cu această ocazie Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ceremonia, la care au luat parte elevii seminariști, părinți ai acestora și cadrele didactice, a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum, în curtea seminarului, sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul. Rugăciunea specială pentru binecuvântarea elevilor, a dascălilor și a părinților, citită în cadrul slujbei, a fost alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

Din soborul slujitor au făcut parte arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhid. Mihai Bogdan Hrișcă, directorul instituției de învățământ, precum și preoți profesori în cadrul Seminarului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic al seminarului, dirijat de arhid. Paul Iușcă.

La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat însemnătatea acestei zile, îndemnându-i pe elevi să conștientizeze importanța misiunii încredințate lor de Dumnezeu și să caute să-L cunoască pe Acesta, pentru ca în viitor să fie slujitori vrednici ai Tatălui Ceresc.

La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic au participat și oficialități locale, între care îl amintim pe domnul Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava. Domnia sa le-a vorbit celor prezenți despre susținerea pe care Primăria o oferă Seminarului Teologic în ceea ce privește finalizarea lucrărilor demarate în anii trecuți, asigurându-i totodată de sprijinul acestei instituții în toate acțiunile care au ca principal scop bunul mers al procesului educațional.

Alături de gazda evenimentului, arhid. Mihai Bogdan Hrișcă, au mai luat cuvântul, din partea Inspectoratului Școlar Județean, prof. Isabel Vintilă, inspector pentru disciplina limba și literatura română, și prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin, împreună cu arhid. Mihai Bogdan Hrișcă, directorul seminarului, a binecuvântat camerele elevilor seminariști prin stropire cu apă sfințită.

Tot astăzi, episcopul-vicar al eparhiei Sucevei și Rădăuților a participat la inaugurarea și sfințirea Grădiniței cu program prelungit „Dumbrava minunată”, una dintre cele 3 structuri ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava.

Clădirea fost reabilitată din fonduri europene, accesate prin eforturile și sub coordonarea Primăriei Municipiului Suceava. În perioada realizării lucrărilor de renovare și modernizare a spațiilor, 2020-2022, grupele de preșcolari și-au desfășurat activitatea în sediul Seminarului Teologic.

Alături de delegații Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților locale și centrale, dar și ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava. Pe lângă cele trei săli de grupă, clădirea grădiniței inaugurate astăzi are în structură și o sală multifuncțională, un birou administrativ, bucătărie, cabinet medical, spălătorie și călcătorie, vestiare, spații tehnice și, bineînțeles, locuri de joacă pentru copii.

Irina Ursachi

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava este o școală vocațională deschisă spre nevoile și preocupările generațiilor actuale de elevi, o comunitate care crește cu fiecare elev în parte, o instituție care are în vedere formarea unor tineri pregătiți pentru societatea de mâine, prin promovarea și trăirea în cadrul școlii a valorilor incontestabile ale Ortodoxiei, ca răspunsuri suficiente și mereu actuale pentru provocările și întrebările societății contemporane și ca sursă inepuizabilă de cunoștințe formatoare de abilități și atitudini necesare pentru a reuși în viață și pentru a deveni adevărați membri ai Bisericii. – seminarulortodoxsuceava.ro

Galerie foto AICI.