Împreună-pelerini cu Sfântul Ioan cel Nou – Procesiunea „Calea Sfinților”

La ceas de seară, când lumina lină a soarelui cheamă sufletul spre rugăciune, în mândra cetate a Sucevei a avut loc Procesiunea „Calea Sfinților”, parte a manifestărilor dedicate sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, întâiul ocrotitor al Moldovei. Racla cu moaștele Sfântului Ioan a fost purtată de preoți și mireni pe străzile orașului Suceava, pe un traseu punctat de douăsprezece opriri în locuri importante ale municipiului. La fiecare oprire s-au rostit ectenii, răspunsurile fiind date de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”. Alaiul a fost întâmpinat de preoțiținând în mâini Sfânta Evanghelie, numeroși credincioși din împrejurimi ori din diferite colțuri ale țării și reprezentanți ai oficialităților locale.

Procesiunea a fost deschisă de icoana special împodobită a Sfântului Ioan și de drapelul național, purtate de tineri din Protopopiatul Rădăuți, urmată de voluntarii Centrelor de tineret Eclessia din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Suceava, ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), îmbrăcați în frumosul port popular, cu sânziene și flori de câmp în mâini, și de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, purtând prapuri și cruci.

Au urmat maici și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care și-au adus la flacăra candelelor prinosul de rugăciune către cel ce le este model de mărturisire a credinței. Un amplu sobor de diaconi a cădit calea dinaintea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, tămâia binemirositoare împletindu-se cu ofranda înmiresmată a teilor și parfumul discret al florilor de sânziene.

Racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou a fost străjuită cu torțe aprinse de elevi de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni și militari de la unitatea din Vatra Dornei, fiind urmată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Printre cei care au însoțit procesiunea s-au numărat și clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, reprezentanți ai celor cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și starețe.

Organizarea procesiunii a fost sprijinită de autoritățile locale, Poliția Locală, Poliția Rutieră Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Jandarmeria supraveghind deplasarea pe întregul traseu. Mai multe echipaje SMURD au fost pregătite să intervină în caz de necesitate.

Începând cu ora 21:00 a fost săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sub protia părintelui arhimandrit Gherasim Curaciuc, iar Corul „Crinii Țarinii” al Mănăstirii Dragomirna a dat răspunsurile liturgice.

Programul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” continuă vineri, 23 iunie 2023, cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal.

De la ora 18:00, în Paraclisul Mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină, în cadrul căruia vor fi prezente grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Inochentie de la Probota”, „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna și Grupul Psaltic al Schitului „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare”. Seara se vaîncheia cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, sub protia Preasfințitului Părinte Episcop-Vicar Damaschin Dorneanul.

Pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților www.arhiepiscopiasucevei.ro vor fi postate informații utile despre evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou, desfășurate în intervalul 22-25 iunie (inclusiv eventualele modificări de program).

Sfântul Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi

Foto credit: Pr. Silviu Cluci, Daniela Livadaru,