Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În aceste zile, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Centrul Eparhial Suceava este gazda sesiunii de toamnă a examenului de capacitate preoțească. Organizat prin Sectoarele Educațional – Teologic și Administrativ – Bisericesc, concursul se adresează tuturor fiilor duhovnicești ai eparhiei care sunt licențiați în teologie, specializarea Teologie Pastorală, și care au îndeplinit condițiile canonice, statutare și regulamentare bisericești în vederea înscrierii la acest examen și, implicit, a hirotoniei.

Potrivit calendarului evenimentului, perioada 8 iulie – 15 septembrie 2022 a fost dedicată informării despre Examenul de Capacitate Preoțească, precizării tematicii, a bibliografiei și a altor informații relevante, precum și înscrierii celor interesați.

Astăzi, 19 septembrie 2022, în Sala Pimen Arhiepiscopul a avut loc proba scrisă a examenului la care s-au înscris 12 teologi din cele 5 protopopiate ale eparhiei. Candidații au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, notarea urmând să fie făcută, pe baza baremului afișat la ieșirea din sala de examen, de către o comisie prezidată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Susținerea probei orale va avea loc în zilele de 22 și 23 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate în cursul zilei de 26 septembrie.

Potrivit organizatorilor, atât proba scrisă, cât și cea orală urmăresc evaluarea cunoștințelor de teologie, dar și competența candidaților de a folosi aceste informații în contextul pastoral contemporan, inclusiv specificitatea pastorală a Eparhiei Sucevei și Rădăuților. De asemenea, vor fi declarați admiși candidații care obțin minim nota 6,00 la fiecare probă în parte și media Examenului de Capacitate Preoțească minim 7,00.

Valabilitatea examenului de capacitate preoțească este de un an, iar pentru cei ce au obținut media peste 9,00 valabilitatea este de doi ani, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Irina Ursachi

Subiectele pot fi consultate în documentul anexat.