Elemente de actualitate pentru pregătirea și prezentarea discursului misionar

Vineri, 8 aprilie 2022, în Sala „Gherasim Putneanul” a Centrului Eparhial Suceava, a avut loc evenimentul intitulat Elemente de actualitate pentru pregătirea și prezentarea discursului misionar, atelier dedicat misionarilor protopopești din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În cadrul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a vorbit clericilor despre importanța predicii în ceea ce înseamnă misiunea slujitorilor lui Hristos. Într-un mod inedit s-a evidențiat cum nu ar trebui să fie discursul celor care transmit cuvântul Mântuitorului, astfel dezbătându-se aspecte legate de modalitățile prin care mesajul Bisericii poate fi mai bine receptat de credincioși.

Atelierul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic de către Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, reprezentat de părintele consilier Filaret Ruscan, și-a propus continuarea acțiunilor de formare profesională a preoților misionari.

Au susținut prelegeri și doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, din partea Inspectoratului Județean Suceava, arhid. prof. dr. Mihai Bogdan Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, precum și pr. dr. docent Mihai Valică, de la Catedrala „Sfânta Treime” din Vatra Dornei.

Evenimentul, care a presupus și activități prin care s-a urmărit organizarea, alcătuirea și dezvoltarea discursului religios, mai cu seamă în societatea actuală, s-a încheiat cu o masă rotundă, în cadrul căreia s-au împărtășit diverse experiențe pastorale.

Întâlnirea a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite, în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, înconjurat de clericii prezenți la eveniment. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Irina Ursachi