Duminica a XII-a după Pogorârea Sfântului Duh la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”

Chipurile celor prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, mănăstire binecuvântată cu un odor neprețuit, cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, s-au luminat de bucurie în Duminica a XII-a după Rusalii, 27 august 2023, cunoscută și ca duminica în care este relatată întâlnirea Mântuitorului cu tânărul bogat.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe scena amenajată în curtea așezământului monahal. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

La momentul rânduit, teologul Andrei Ignat a fost hirotonit întru diacon pe seama Mănăstirii Mirăuți, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”.

Cuvântul de învățătură referitor la textul Sfintei Evanghelii rânduit pentru această zi a fost rostit la momentul împărtășirii clericilor de către pr. Andrei Ianovici, de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Frasin. Sfinția sa a explicat înțelesul duhovnicesc al vorbelor Mântuitorului Iisus Hristos din cadrul întâlnirii cu tânărul bogat, îndemnându-i pe cei prezenți să răspundă chemării Mântuitorului.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit oaspetelui pentru cuvântul rostit și a amintit faptul că predica Înaltpreasfinției Sale, „Ca să am viața veșnică, ce bine trebuie să fac?”, poate fi lecturată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Totodată, ierarhul a anunțat că mâine, 28 august, vor debuta lucrările de amenajare a parcării din spatele Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”. Părintele Arhiepiscop și-a exprimat recunoștința față de cei ce au răspuns pozitiv și au susținut această inițiativă și a punctat faptul că anul acesta este „un an binecuvântat de Dumnezeu, s-au început  lucrările la ansamblul mănăstiresc și se continuă și cele la Centrul Cultural din spatele Centrului Eparhial”.

La finalul slujbei, au fost citite rugăciuni pentru sănătatea sufletului și trupului, precum și rugăciuni de dezlegare, Înaltpreasfințirul Părinte Calinic binecuvântându-i pe cei prezenți prin stropire cu apă sfințită.

Ca de fiecare dată la ceas de sărbătoare, și astăzi au fost prezenți numeroși credincioși veniți să se bucure de binecuvântarea arhierească și să înalțe rugăciuni la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, grabnic ajutător și mare făcător de minuni.

Irina Ursachi

Foto credit: Cristi Turculeț