Cu Dumnezeu în barcă – prima ediție a Dialogurilor cu folos – invitată doamna Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Proiectul  „Dialoguri cu folos” a debutat Vineri, 28 Mai 2021.

Invitată specială a fost Doamna Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică și Președintele Federației Naționale de Canotaj.

Tema principală abordată în cadrul dialogului a fost despre cum a lucrat Dumnezeu în viața marii campioane, în barca de competiție, dar mai ales în barca vieții. Dialogul a curs frumos, natural, plin de mesaje puternice pe care doamna Elisabeta Lipă le-a transmis oamenilor, în special tinerei generații.

S-a accentuat importanța disciplinei în viață, a muncii susținute, a sacrificiului, a dăruirii, a spiritului de echipă, a răbdării, cu care poți trece și marea, potrivit unui proverb vechi românesc, în cazul campioanei noastre, răbdarea, perseverența și rezistența ducând la trecerea liniei de sosire în frunte.

Cea mai bună canotoare a secolului XX a mărturisit sincer că ea crede în Dumnezeu și a simțit ajutroul Lui de multe ori, concret.

Iată doar câteva vorbe ale Doamnei Elisabeta Lipă din cadrul dialogului: „Sportul înseamnă să te pregătești pentru viață, sportul educă, sportul îți arată cât și cum poți să te sacrifici, cât de rezistent ești”. Mesajul ferm către oameni a fost : „Faceți mișcare!”

De 25 de ori campioană a României, Doamna Elisabeta Lipă a obținut 8 medalii olimpice: 5 de aur la Los Angeles (1984), Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sidney (2000), Atena (2004), 2 de argint la Seul (1988) și Barcelona (1992) și una de bronz la Seul (1988).

Două promisiuni mari a făcut campioana noastră.

Prima promisiune a fost făcută, întrebată fiind dacă Baza sportivă de la Snagov numită Casa Canotajului Românesc are un sfânt ocrotitor. Doamna Elisabeta Lipă a luat în considerare ideea de a pune baza sportivă sub oblăduirea unui sfânt și a promis că se va ocupa și de aspectul acesta în perioada următoare.

A doua promisiune a fost făcută într-un moment emoționant al dialogului. I-am dăruit steagul nostru tricolor spunându-i „Ați câștigat medalii. Ne-ați făcut pe toți mândri!”. Campioana noastră a promis că steagul tricolor va fi luat de delegația României la Olimpiada de anul acesta de la Tokyo, va fi pus în fiecare barcă la competiții și va fi luat pe podium la premiere, acolo unde ne dorim ca România să fie pe cea mai înaltă treptă. Bunul Dumnezeu să răsplătească munca și sacrificiile sportivilor noștri!

Din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântare de la Înaltpresfințitul Părinte Calinic, d-na Elisabeta Lipă a primit o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul în brațe și un coșuleț cu ouă încondeiate.

Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit s-ajungem cu sănătate momentele acestea frumoase, mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, mulțumim pentru sprijin ostenitorilor de la Sectorul Media și de la Departamentul Colportaj din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Cu nădejdea că vom fi sănătoși, în edițiile Dialogurilor cu folos vor fi invitați oameni mari, personalități ale țării noastre, recunoscute și pe plan mondial, care au performat în domeniile lor și sunt modele pentru noi toți. Acești oameni îl au pe Dumnezeu în suflet și-L mărturisesc senin oriunde ar merge și cu oricine s-ar întâlni.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

pr. Justinian-Remus Cojocar