Conferința Viața – darul lui Dumnezeu – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

conferinta_26_martie

Seria evenimentelor dedicate Vieții continuă. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat astăzi, 26 martie 2021, conferința intitulată Viața – darul lui Dumnezeu.

Evenimentul a fost moderat de părintele Justinian Remus Cojocar, directorul Departamentului Activități Tineret, Tabere, Proiecte Școli și Parohii.

Cel care a deschis seria de prelegeri a fost domnul dr. Valeriu Gavrilovici. Șef al Secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, acesta a prezentat lucrarea „Viață și vieți. Ne mai temem astăzi de moarte?”. În cuvântul său a evidențiat faptul că în ultimii treizeci de ani în România un număr foarte mare de familii nu au primit cu dragoste darul lui Dumnezeu, refuzând viața a milioane de copii.  Domnul doctor a prezentat o paralelă între atitudinea celor care nu doresc să accepte viața copiiilor nenăscuți și atitudinea celor care se apropie de moarte, de marea trecere. Mai mult, a împărtășit momente din bogata experiență profesională legate de relația medic-pacient, dar şi îndemnul pentru spovedanie și împărtășanie înainte de operație. Dr. Valeriu Gavrilovici a adus în atenție faptul că teama de moarte poate fi învinsă numai cu ajutorul lui Dumnezeu. Domnia sa a amintit faptul că că fiecare experiență a vieții trebuie să îl pregătească pe om pentru întâlnirea lui Hristos.

Psihologul Mihai Moisoiu, inspector în cadrul Centrului Regional din Suceava al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane a vorbit despre „Schimbarea stilului de viață. Întărirea imunității – vindecarea traumelor”. Domnul inspector a subliniat importantul rol al postului în procesul de echilibrare, atât în ceea ce privește sănătatea trupului, cât și cea a sufletului. Mai mult, acesta a dat exemple concrete despre problemele emoționale, despre atașamentele nesănătoase, precum și despre stările de dezechilibru și cauzele acestora. Domnul psiholog a evidențiat legătura dintre bolile sufletești și cele trupești, conexiunea între stările emoționale și afectarea organelor și a arătat cât de eficientă este colaborarea dintre psiholog și duhovnic. În încheiere, domnul inspector i-a asigurat pe cei prezenți la evenimentul transmis online că depășirea oricărei situații dificile se face prin rugăciune, cu nădejdea în iubirea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Domnul Mihai Moisoiu a făcut un îndemn la a adoptarea unui stil de viață sănătos din toate punctele de vedere, la căutarea echilibrului și crearea armoniei în întreaga ființă.

În cadrul evenimentului au ținut prelegeri și studenți membri ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni). Andreea Gângă a prezentat materialul „Tinerii pentru viaţă”, iar Teodor Marcan a vorbit despre „Bucuria de a trăi”.

Tânăra Andreea, studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, le-a vorbit celor prezenți despre misiunea tinerilor de a întemeia o familie și despre faptul că în societatea actuală viața de familie constituie o cale spre împlinire, spre mântuire. Voluntara ATOS a subliniat faptul că mama, prin dragostea și permanenta purtare de grijă are un rol esențial în crearea armoniei în familie, contribuind astfel la dezvoltarea societății, dar și la formarea unui viitor luminos pentru întreaga lume. Andreea Gângă și-a încheiat cuvântul prin recitarea versurilor poeziei O, om semnată de Traian Dorz.

Teodor Marcan, student al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, a făcut referire la tinerețe, perioada din viața omului împodobită cu numeroase și diverse activități și la darul lui Dumnezeu din perspectiva bucuriei. Tânărul a vorbit și despre bucuria desfășurării activităților de voluntariat din cadrul ATOS. Teodor a dat exemple concrete despre situațiile care determină prețuirea bucuriei, cum ar fi lecția zâmbetului celor care suferă prin spitale și puterea de care au dat dovadă cei care au fost închiși în temnițele comuniste. În final, Teodor Marcan a subliniat faptul că remediul pentru îndepărtarea grijilor este exercițiul mulțumirii în fiecare zi.

Evenimentul a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, de către Departamentul Media din cadrul Centrului Eparhial Suceava.

În ziua dedicată Marșului pentru Viață, 27 martie 2021, ATOS – Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni este alături de cei care luptă pentru acest dar al lui Dumnezeu. Voluntarii asociației vor participa la evenimentul aflat la a XI-a ediție națională, desfășurat în toată Patriarhia Română.