Conferința „Femeia, chip al lui Dumnezeu – Perspectivă biblică și eclezială” la Centrul Eparhial Suceava

„Femeia trebuie să se bucure de aceeași demnitate ca și bărbatul și împreună, bărbatul și femeia, trebuie să lucreze pentru însușirea jertfei supreme a lui Hristos pentru mântuirea noastră, a tuturor.” – Acesta a fost unul dintre mesajele centrale pe care invitatul special al celei de-a treia conferințe organizată de Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta”, pr. lect. univ. dr. Mihai Vizitiu, l-a împărășit tuturor celor prezenți la evenimentul intitulat „Femeia, chip al lui Dumnezeu – Perspectivă biblică și eclezială”.

Manifestarea cultural-artistică a avut loc în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava în seara zilei de 25 aprilie 2024, în ziua pomenirii de către Biserica Ortodoxă a Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu, și a reunit, alături de membre ale asociației, clerici, cadre didactice, studenți și elevi care au dorit să se îmbogățească cu un cuvânt duhovnicesc în perioada premergătoare întâlnirii cu Mântuitorul Iisus Hristos cel Înviat.

Moderator al evenimentului a fost doamna Mădălina Buzilă, vicepreședinte al Asociației Protestelor Sucevene Sfânta Elisabeta, cea care a și prezentat o scurtă biografie a oaspetelui, fost cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și fost director și profesor al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Prin prisma bogatei expertize în Studiul Noului Testament, pr. lect. univ. dr. Mihai Vizitiu a adus în atenție felul în care se poate oglindi Chipul lui Dumnezeu în viața femeii creștine, rolul comuniunii dintre membrii familiei și nu numai în dobândirea mântuirii, precum și despre însușirea virtuților femeii creștine, mai cu seamă în societatea actuală.

„A fost un eveniment cu totul deosebit, cu atât mai mult cu cât ne apropiem de marea sărbătoare a Învierii Domnului și care se leagă de contribuția femeii în viața Bisericii. De asta și tema care a fost propusă, pe care am primit-o cu bucurie la recomandarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a fost despre chipul femeii din perspectivă biblică și eclezială. Și, desigur, totdeauna când vorbim de acest lucru avem în vedere că în persoana fiecărui om, fie că e bărbat, fie că e femeie, tronează chipul lui Dumnezeu. Și atunci, din această perspectivă, ne-am axat asupra chipului femeii în care tronează Chipul lui Dumnezeu, pentru că de multe ori este ignorată contribuția femeii în viața Bisericii, ca și în viața de familie, în anumite situații, ca să nu mai vorbim de cea socială. Ori Hristos, prin venirea Sa în lume, a venit să reabiliteze nu numai Chipul lui Dumnezeu din bărbat, ci și din femeie, pentru că împreună, potrivit Sfintei Scripturi, bărbatul și femeia formează Chipul lui Dumnezeu. Și așa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, femeia s-a aflat în bărbatul său încă înainte de a fi creată. Deci, atunci când vorbim despre bărbat și femeie și mai ales când ne referim la prima familie și apoi la familia creștină în general, avem în vedere această legătură tainică și această unitate a cărei reflectare se îndreaptă spre Dumnezeu. Așa cum comuniunea lui Dumnezeu Unul în Treime este reflectată în viața fiecăruia dintre noi și mai ales în familie.”

Înainte de răspunsurile lămuritoare oferite de invitat la întrebările adresate de auditoriu, întâlnirea a fost împodobită și de un moment muzical susținut de doamna Mihaela Apostol, cântăreață de muzică populară din Bucovina.

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de Asociația Preoteselor Sucevene „Sfânta Elisabeta” în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare, care a și transmis în direct întreaga prelegere pe pagina oficială de Facebook a eparhiei. Materialul video poate fi urmărit accesând următorul link: Conferința – Femeia, chip al lui Dumnezeu – Perspectivă biblică și eclezială.

Irina Ursachi