Concursul Național de recitare „Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni” (Ediția a III-a, august 2023)

La această ediție a Concursului național de recitare  Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni, organizat, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectoarele Media și Comunicare, respectiv Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava,  au participat cu lucrări 138 de copii și tineri din județele Botoșani, Iași, Neamț, Sălaj, Vaslui, Vrancea și Suceava, județul organizator.

Competiția s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: preșcolar (14 participanți), primar (82 de participanți) și gimnazial-liceal (42 de participanți), fiecare dintre aceștia înscriind în concurs o înregistrare video a unei recitări proprii de poezie închinată Maicii Domnului. Criteriile de evaluare și notare a produselor video înscrise în concurs au fost: fidelitatea față de învățătura de credință, calitatea interpretării, originalitatea, adecvarea poeziei la vârstă, creativitatea și sensibilitatea momentului.

Comisia de jurizare a fost costituită din: prof. univ. dr. Mircea Diaconu, critic literar, eseist, filolog, membru al Uniunii Scriitorilor din România, prorector cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii – Universitatea „Ștefan cel Mare”; prof. Daniela-Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava,  prof. dr. Mihaela Grădinariu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, și pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial pentru Sectorul Media și Comunicare, din cadrul Centrului Eparhial Suceava.

Au fost acordate 6 categorii de premii și distincții, respectiv: Premiul „Theotokos”, Premiile I, II și III, Mențiuni și Premiul special pentru originalitate.

„A fost o nouă ediție reușită, unii dintre participanții de la edițiile anterioare revenind în competiție și-n acest an. Concursul acesta echivalează o mică sărbătoare duhovnicească și culturală și ne reîncredințează că suntem înconjurați de copii și tineri care o preacinstesc pe Maica Domnului, dovedesc  cunoașterea și trăirea adevărului de credință, manifestă preocupare pentru viața liturgică a bisericii. Am remarcat cu toții, deopotrivă, calitatea actului artistic, predilecția pentru texte literare complexe, de amplitudine, concepția și designul interpretărilor proprii, atenția la expresivitatea limbii și la detaliile conceptuale. Și corolar: iubirea fiască față de Sfânta Fecioară.” (Daniela Ceredeev, evaluator)

Festivitatea de decernarea a premiilor va avea loc joi, 5 octombrie 2023, de Ziua Internațională a Educației, începând cu ora 16.00, în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava, str. Iancu Flondor, nr. 2.

Irina Ursachi