comunicat_de_presa

Recent, s-a ridicat o dezbatere publică referitoare la un subiect în care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost involuntar implicată. Cu toții suntem conștienți de importanța valorilor și credințelor personale în viața fiecăruia dintre noi, dar trebuie să subliniem că fiecare familie și fiecare credincios are dreptul de a decide pentru copiii săi și pentru familia sa.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților dorește să facă cunoscut faptul că Biserica nu este implicată în niciun fel în deciziile personale ale familiilor și nu poate și nici nu are dreptul de a impune astfel de decizii. Suntem aici pentru a oferi sprijin spiritual, îndrumare și susținere credincioșilor noștri în conformitate cu învățăturile noastre religioase, dar nu intrăm în domeniul deciziilor individuale.

Încurajăm dialogul deschis și respectuos între familiile noastre și autoritățile medicale mai ales în situații ca aceasta, când este vorba despre asumarea sau neasumarea unui acord privind prelevarea de organe.

Biserica încurajează sprijinirea aproapelui prin donarea de sânge, celule stem, sau donarea de componente ale organelor, nicidecum prelevarea tuturor organelor, implicit ale celor vitale vieții donatorului.

În cazul de față, nu a existat o influență a duhovnicului, decizia având loc în interiorul familiei. Totodată, acuza gravă adusă Arhiepiscopiei, în care s-a speculat „excluderea familiei (în cauză) de la ritualurile creștinești”, vă facem cunoscut că Biserica este cea care primește și nu exclude credincioși.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților rămâne dedicată misiunii sale spirituale și este deschisă tuturor celor care doresc să caute sprijin sau să împărtășească încrederea în credința lor. Încurajăm credincioșii să rămână uniți în respectul pentru diversitatea de opinii și să continue să construiască un mediu în care toți membrii săi se simt liberi să își exprime credința și convingerile morale personale.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.