Comemorarea istoricului Teodor Bălan, la 50 de ani de la trecerea la cele veșnice

Prof. Teodor Bălan, considerat cel mai mare dintre istoricii Bucovinei și cel mai mare editor și culegător de documente după Eudoxiu Hurmuzachi, a fost comemorat astăzi, 24 noiembrie 2022, la Gura Humorului.

Evenimentul a debutat la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului” din oraș cu slujba Parastasului pentru sufletul celui care a avut un rol extraordinar în ceea ce a însemnat îmbogățirea Arhivelor Bucovinei, prin culegerea sau traducerea unor documente istorice de referință.

Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte delegați ai Centrului Eparhial Suceava, pr. Viorel Ilișoi, consilier în cadrul Sectorului Economic-Financiar, pr. Ștefan Mihalcea, consilier al Sectorului Media și Comunicare, și arhid. Vasile Demciuc, consilier în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și preoți ai Cercului Pastoral „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”.

La evenimentul comemorativ au luat parte și reprezentanți ai autorităților locale, monahii de la Mănăstirea Voroneț, însoțite de maica stareță stavrofora Gabriela Platon, precum și un grup de elevi de la Școala Generală „Teodor Bălan” din Gura Humorului, condus de doamna Garofița Straton, director al instituției de învățământ.

La finalul slujbei, arhid. Vasile Demciuc a prezentat cele mai importante momente din viața celui pomenit astăzi, remarcând neprețuita contribuție pe care a avut-o în istoriografia românească.

Nu în ultimul rând, între cei prezenți s-a numărat și nepotul istoricului Teodor Bălan, Corneliu Bălan, cadru didactic la Universitatea „Politehnica” – București. Acesta i-a încurajat pe tinerii prezenți să cunoască trecutul pentru a crea un viitor luminos. Domnia sa, încă din anul 2001, de când școala gimnazială poartă numele marelui istoric, este prezent la festivitatea de încheiere a anului școlar și oferă diplome elevilor care s-au remarcat la materiile Istorie și Limba română.

Gazda evenimentului, pr. Mircea Nuțu, președinte al Cercului pastoral nr. 5 al Protopopiatului Suceava II, a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor prezenți și a subliniat importanța acestor momente prin care înaintașii noștri dobândesc bucuria rugăciunii și cinstea cuvenită.

Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane la mormântul lui Teodor Bălan. Renumitul istoric s-a născut la data de 26 iulie 1885. A absolvit cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Cernăuți și mai apoi pe cele de doctorat la Viena. Cea mai cunoscută lucrare a sa este cuprinsă în volumele Documente bucovinene apărute între 1933 și 1943. A trecut la cele veșnice la 25 noiembrie 1972, în Gura Humorului.

Mâine, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava vor continua evenimentele comemorative prilejuite de împlinirea a cinci decenii de la trecerea la Domnul a istoricului și arhivistului Teodor Bălan. În cadrul întâlnirii moderate de lect. univ. dr. Vasile Demciuc vor susține prelegeri prof. univ. dr. Ștefan Purici, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Corneliu Bălan, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru și conf. univ. dr. Harieta Sabol.

Irina Ursachi