Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Arhiepiscopală – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

site_canon

În prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari unită cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou.

Înconjurat de un sobor de preoți, Părintele Arhiepiscop Calinic a citit prima parte a Canonului Mare a Sfântului Andrei Criteanul, canon care are scopul de a aduce în prim plan conștientizarea păcatului, necesitatea chemării numelui Mântuitorului Iisus Hristos și importanța smereniei și a pocăinței.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele arhimandrit Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Părintele stareț le-a vorbit credincioșilor despre simbolistica și structura canonului, despre însemnătatea operei Sfântului Andrei Criteanul și despre poemul liturgic, Canonul cel Mare. „Canonul Sfântului Andrei Criteanul cuprinde istoria mântuirii noastre așa cum se reflectă ea în Sfânta Scriptură; a Vechiului și Noului Testament, începând de la Adam și mergând până la Hristos, îndemnând sufletul să iubească tot ceea ce este bine și să se ferească de rău năzuind mereu spre Dumnezeu, prin pocăința însoțită de lacrimi, prin mărturisirea păcatelor și prin faptele bune.. (…) Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o alcătuire liturgică de o frumusețe aparte. O creație imnografică unică. (…) Esența acestui canon este pocăința, părerea de rău a tuturor credincioșilor și clericilor, monahilor şi monahiilor pentru viața netrăită uneori în conformitate cu poruncile lui Dumnezeu și legile evanghelice. Scopul acestui imn de pocăință este să ne pună în atenție rolul și importanța pocăinței pentru curățirea sufletului și pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu. ”

Părintele arhimandrit Serafim Grigoraș a subliniat și faptul că această slujbă evidențiază posibilitatea îndreptării omului, cu ajutorul harului dumnezeiesc: „Canonul ne conturează ideea că starea omului căzut în păcat nu este fără ieșire. Omul are întotdeauna posibilitatea de a transcende determinismele naturii umane căzute și a reintra în comuniunea plenară cu Dumnezeu.”

Părintele arhimandrit Serafim Grigoraș a prezentat aspecte importante din viața Sfântului Andrei Criteanul și i-a îndemnat pe credincioși să participe la programul liturgic din Postul Mare pentru a putea primi cum se cuvine bucuria Învierii.

În următoarele trei zile, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va săvârși slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia va citi Canonul Sfântului Andrei Criteanul, conform rânduielii liturgice a primei săptămâni din post, numită şi Săptămâna Mare, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou.