Binecuvântare arhierească la Căminul de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

În Duminica a XVII-a după Rusalii, 6 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat la Paraclisul Căminului de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și arhid. Ionuț Isopescu, consilier în cadrul Sectorului Educațional Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pr. Iustin Nistoroaea, directorul Fundației Umanitare Căminul de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Momentul de împreună rugăciune a adus bucurie și mângâiere pentru credincioșii prezenți, pentru vârstnicii așezământului, dar și pentru cei care se ocupă zi de zi, prin dragoste și jertfă, de îngrijirea acestora.

După citirea fragmentului rânduit în această duminică, din Sfânta Evanghelie după Matei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat faptul că smerenia, alături de credința puternică de care a dat dovadă femeia canaaneancă, a fost cea care a contribuit la vindecarea fiicei ei de către Mântuitorul Iisus Hristos. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze acest model de smerenie și pocăință, pentru întărirea credinței, în ciuda tuturor greutăților. „Smerenia aceasta L-a mișcat pe Domnul Hristos pentru că El Însuși este smerenia cea desăvârșită. Spun Sfinții Părinți că smerenia este haina lui Dumnezeu. (L-a mișcat) acest cuvânt al femeii care nu s-a răzvrătit, care nu și-a cerut drepturile, acest gest al femeii pentru care mai important era să se facă sănătoasă fiica ei, restul nu mai conta, orice preț ar fi plătit, inclusiv prețul acesta al disprețuirii publice. (…) Vom vedea că în măsura în care vom spori și pocăința și smerenia va crește și credința noastră în Dumnezeu și multă pace și bucurie vom avea înlăuntrul nostru, care pace, care bucurie și care liniște niciodată nu vor veni atunci când vom vrea cu tot dinadinsul doar să ne îndreptățim, doar să arătăm noi că suntem buni și drepți și că nu ne se cuvine una sau alta.”

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Andrei Lucian Curcă a fost hirotonit întru diacon. La final, Preasfinția Sa a transmis gândul de binecuvântare și prețuire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru toată activitatea desfășurată în cadrul Fundației Umanitare Căminul de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

În prezent, aproximativ 60 de persoane vârstnice din cadrul așezământului se bucură de o atentă îngrijire medicală și de asistență duhovnicească. Cu binecuvântarea și la inițiativa vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte arhiepiscop Pimen, Căminul de bătrâni care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, a fost construit în perioada 1992-1995.

Irina Ursachi