Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – între organizatorii Cupei Moliveștilor la Șah

Și în anul 2024 se continuă o frumoasă tradiție prin care activitățile sportive organizate de Biserică contribuie la menținerea unei vieți sănătoase și la dezvoltarea duhovnicească a tinerilor, atunci când sunt însoțite de punerea în practică a unor valori morale și religioase. De data aceasta este vorba despre sportul minții, în zilele de 18 și 19 mai 2024  fiind organizată la Vatra Dornei Cupa Movileștilor la Șah, ediția I. Alături de CS Șah Suceava și Primăria Municipiului Vatra Dornei, între organizatorii evenimentului se numără și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

Cupa Movileștilor la Șah va fi găzduită de Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, edificiul care a fost considerat timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina și care în ultimii ani a beneficiat de un amplu proces de consolidare și restaurare, prin care a fost pusă în valoare arhitectura deosebită a monumentului ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Competiția, organizată în două turnee, așteaptă aproximativ 150 de participanți, atât jucători legitimați, cât și juniori, Open A, omologat de Federația Internațională de Șah, și respectiv Open B, categoria sub 16 ani, directori de turneu fiind Vasile Țîmpău și Octavian Rezuș.

Între numele sonore care vor participa la cea dintâi ediție a Cupei Movileștilor se numără maestrul internațional Mihnea Costachi, favoritul numărul 1, marele maestru Vasile Sănduleac din Republica Moldova, precum și maeștrii internaționali Filip Lucian Ioan și Petre Nad-Titus.

Unul dintre inițiatorii acestui proiect inedit pentru Bucovina, tânărul Vasile Țîmpău, a împărtășit o parte dintre motivele care l-au determinat să pună bazele unui turneu de o asemenea amploare, dragostea pentru comunitate și pasiunea pentru sportul minții fiind sine qua non. Totodată, acesta a mulțumit celor care și-au adus aportul în organizarea acestui eveniment.

„Ne bucură faptul că în ultima perioadă în județul Suceava s-au organizat mai multe competiții de șah, s-a reușit chiar omologarea unora dintre ele și că suntem tot mai vizibili pe plan național. Îmi doresc să le dăm tot mai multe șanse, atât copiilor, cât și seniorilor, să  participe la concursuri de cel mai înalt nivel, aici, la noi în județ. În calitate de director al turneului Cupa Movileștilor vreau să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui concurs și în mod deosebit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și tuturor celor de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu care am fost într-o constantă comunicare, Primăriei Municipiului Vatra Dornei, domnului primar Ilie Boncheș, domnului viceprimar Marius Rîpan, care au susținut acest proiect, celor de la CS Șah Suceava, în special domnului Doru Ailincăi cu care am mai colaborat și în trecut și domnului profesor Octavian Rezuș, care, fiind un pasionat al șahului din Vatra Dornei, s-a implicat și a avut o contribuție extrem de importantă în organizarea acestei competiții, având de asemenea funcția de director de turneu. De asemenea, le suntem recunoscători și sponsorilor Agremin, Automeister și partenerilor de la BTD Studio pentru toată implicarea și ajutorul oferit”.

Festivitatea de deschidere a competiției va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, la Centrul Cultural și Muzeal „Palatul Donrelor”, la care sunt așteptați  maestrul internațional Alin Berescu, vicepreședintele Federației Române de Șah, maestrul internațional Gabriel Grecescu, Secretar General. Între invitații speciali ai acestui turneu se numără Radu-Cătălin Chirilă, arbitru internațional și președinte al Colegiului Central de Arbitri.

Irina Ursachi