A început cea de-a III-a ediție a Taberei de vară „Temerari pe drumul cunoașterii”

Entuziasmul descoperirii unor noi prieteni sau revederea celor întâlniți anii trecuți, bucuria jocului, dar și lumina ziditoare a întâlnirii cu Mântuitorul Hristos sunt numai o parte dintre trăirile care pot fi citite pe chipurile participanților la cea de-a treia ediție a Taberei de vară „Temerari pe drumul cunoașterii”. Proiectul eparhial se desfășoară și în acest sezon estival, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Dorna Arini.

Organizat de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, coordonat de prof. Cristi Gabriel Hurjui, prin implicarea directă a arhid. Paul Vlad Lungu, director al Departamentului Activități de tineret (ATOS) și Tabere, programul dedicat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani din Eparhia Sucevei și Rădăuților și nu numai le oferă participanților, în cele trei sesiuni din luna iulie 2024, șansa da „a porni în călătoria cunoașterii, trăind în aceste zile experiența unui vrednic temerar”.

Cel de-al treilea an al taberei devenită deja tradiție a fost împodobit cu un dar inedit, imnul „La Dorna să facem o vatră de vis”, în interpretarea Ansamblului folk „Dor” din Suceava, al cărui text a fost alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, muzica fiind compusă de prof. Cristian Doboș.

Între activitățile pregătite de echipa de organizare se numără „ateliere de autocunoaștere, teambuilding, comunicare, cateheză, ateliere de lucru manual, dans, muzică, jocuri olimpice, tir cu arcul, ateliere de prim ajutor, vânătoare de comori și foc de tabără, trasee montane și ședințe de easy rafting, tiroliană, și cățărări pe panou artificial”.

Nu a lipsit rugăciunea zilnică, rostită dimineața și seara în bisericuța de lemn a mănăstirii a cărei stareță este stavrofora Olimpiada Ene, participanții, voluntarii, organizatorii și gazdele descoperind frumusețea comuniunii în Hristos.

Aceste momente au fost împletite cu drumeții pe munte, ateliere de chitară, dar și cu activitățile prin care copiii au aflat despre virtuțile necesare tânărului creștin al zilelor noastre, pentru a și le însuși, echipele în care au fost împărțiți participanții primind ca ocrotitor câte un sfânt drag care să le ghideze pașii în zilele de tabără celor peste 50 de temerari.

Alături de asistența duhovnicească, precum și de cea medicală, tinerii temerari se bucură de sprijinul neîncetat și de prietenia echipei de voluntari, precum și a referenților sectorului organizator, Bianca Gabriela Roman și Gabriel Ilișoi.

Drumul temerarilor către cunoaștere continuă și în săptămânile următoare în care, potrivit organizatorilor, tinerii participanți „nu doar că-și vor depăși limitele, testându-și capacități și deprinderi importante, precum răbdarea, ascultarea, dexteritatea, ci, mai presus de toate, vor învăța să asculte, să fie sprijin și să-și ajute aproapele”. Nu în ultimul rând, aceștia „vor cunoaște frânturi din tainele Ortodoxiei, ale iubirii, frumosului și prieteniei; își vor înfrunta temerile, își vor descoperi talentele, vor găsi răspunsuri întrebărilor care-i frământă, împletind armonios învățarea cu jocul și joaca”.

Irina Ursachi