A doua zi de hram: PS Părinte Damaschin a săvârșit Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan cel Nou #HramSuceava2022

Săptămâna aceasta, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, programul liturgic este unul special. În cea de-a doua zi a hramului, pelerinii care au venit să se închine la moaştele Sfântului Ioan cel Nou au putut participa şi la Slujba Privegherii.

Joi seară, începând cu ora 21:00, rânduiala Vecerniei unită cu Litia și Utrenia a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a slujit înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, clerici din cadrul Centrului Eparhial, alături de preoții și diaconii slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de părintele arhidiacon Ilie Leonte, și de Grupul Psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna.

Slujba de noapte a continuat cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în Biserica „Sfântul Gheorghe” a așezământului monahal.

Mâine, începând cu ora 6.00 va fi săvrârșită Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 7.30, va fi citit, după rânduiala obișnuită, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Mai apoi, soborul slujitor se va îndrepta către scena amenajată în incinta Catedralei Arhiepiscopale, unde Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, va fi săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

***

Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale se desfășoară în contextul Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.