147 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși

Cel care urma să devină omul infinitului, cel mai mare sculptor al secolului al XX-lea, Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa, comuna Peştişani, judeţul Gorj. De mic s-a îndeletnicit cu cioplirea lemnului și fiecare obiect prindea viață în mâinile sale.

În anul 1898 a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, iar în 1902, Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti.

În 1904, a plecat pe jos spre Paris, iar în anul următor s-a înscris la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din capitala Franţei. Lucrările sale au fost expuse pentru prima dată în anul 1907 la Societe Nationale des Beaux-Arts şi la Salonne d’Automne în Paris.

Prin operele cunoscute în întreaga lume, Constantin Brâncuși a reușit să înfățișeze, prin sculptură, însuși zborul și infinitul. Coloana fără sfârşitPoarta SărutuluiCumințenia PământuluiDomnișoara PoganyPasărea din văzduh sunt doar câteva dintre creaţiile care au avut un impact impresionant în ceea ce a însemnat arta secolului al XX-lea.

Elementele simbolice care se regăsesc în lucrările marelui sculptor, precum și strânsa relație pe care acesta a avut-o cu strămoșii, reprezintă fundamente care dovedesc măiestria și simplitatea desăvârșită care l-au consacrat.

Majoritatea lucrărilor artistului pot fi admirate în cele mai mari muzee şi colecţii din lume; din păcate, prea puține se află în țară.

Numit „sculptorul nepereche”, „omul infinitului” sau „sculptorul sufletului românesc”, Constantin Brâncuși s-a arătat a fi un creștin-ortodox autentic, dincolo de căderile inerente firii omenești. Operele sale au adus la lumină profunzimea credinței ortodoxe pe care geniul a purtat-o în suflet, precum și dorul și dragostea nemărginită pentru plaiurile natale.

Cel mai mare sculptor al secolului al XX-lea s-a mutat la Domnul  în data de 16 martie 1957.

În semn de omagiu pentru valoarea universală a artistului, pentru impactul extraordinar pe care l-au avut viziunea și limbajul maestrului în arta contemporană, începând cu anul 2016, la data de 19 februarie, în România se sărbătoreşte Ziua Naţională Constantin Brâncuşi.

Irina Ursachi

Foto credit: Comisia Națională a României pentru UNESCO