Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

c162a728-5753-450c-9719-d818d0e97474

Astăzi, 7 mai 2021, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, unul dintre cele  mai vechi praznice închinate Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală – Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor format din preoți şi diaconi, slujitori ai Catedralei, dar și clerici din cadrul Centrului Eparhial.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic Dimitrie Suceveanu al Catedralei Arhiepiscopale.

Cuvântul de învățătură, rostit de părintele Florin Grigorescu, paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Unceşti, comuna Bunești, județul Suceava, a adus în atenția credincioșilor aspecte legate de importanța praznicului acestei zile. „Sărbătoarea de astăzi pleacă dintr-un eveniment istoric, petrecut acum peste o mie cinci sute de ani, la Constantinopol, în cetatea cea mare și sfântă ridicată de Sfântul Constantin cel Mare, într-o zi de 4 aprilie, anul 450. Acest fapt istoric este legat de un spațiu sacru, ales de Maica Domnului ca semn al prezenței Sale între creștinii Ei dragi, în această parte de lume care este orașul Constantinopol, actualul Istanbul din Turcia. Locul sfințit al Izvorului Tămăduirii se păstrează până astăzi lângă poarta Silivri de la Constantinopol și creștinii și chiar musulmanii beau și astăzi apă din acest izvor binecuvântat al Maicii Domnului. Icoana Izvorului Tămăduirii păstrată în biserica închinată acestui preafrumos, prea-minunat eveniment, o icoană pictată pe marmură, din perioada de aur a Bizanțului, se curăță singură și nu acceptă nicio intervenție umană în zilele noastre, la Constantinopol.”

În continuare, sfinția sa a vorbit despre prima minune care a avut loc la acest izvor al Maicii Domnului în veacul al V-lea. Potrivit tradiției, cu șapte ani înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlnește un orb care îi cere apă, dar și ajutor pentru a ajunge în cetatea Bizanțului. Căutând apă în apropiere, Leon aude glasul Maicii Domnului și, ascultând cuvântul acesteia, găsește un izvor din care îi dă să bea celui orb și însetat. După ce a spălat fața orbului cu apă, acesta a început să vadă. În acest loc, Leon a construit atunci când a ajuns împărat o biserică.

Părintele a subliniat faptul că de-a lungul timpului cei aflați în necaz au găsit alinare și vindecare la acest izvor și a prezentat pașii necesari pentru a obține această binecuvântare. „Și atunci, ca și acum, boala aducea suferință în viața omului și oamenii căutau tămăduire la Izvorul Maicii Domnului și veneau acolo și voiau să fie vindecați imediat. Însă obștea rânduită la Mănăstirea Izvorului Tămăduirii din Constantinopol a rânduit ca cine vrea să se vindece să rămână patruzeci de zile, să participe zilnic la Sfânta Liturghie, să se împărtășească după ce în prealabil s-a spovedit și a primit dezlegare și să rămână la Sfântul Maslu. Mai mult, din uleiul sfințit se făcea o pâine binecuvântată care era consumată de omul bolnav, iar noaptea era rânduit a se citi acatiste și paraclise în cinstea Maicii Domnului, și în mod public, și în mod particular. Această rugăciune îmbogățită aducea de multe ori mângâiere și minune în viața oamenilor bolnavi care veneau cu credință, cu smerenie și cu râvnă să își împlinească gândul de a fi sănătoși la Izvorul Tămăduirii.”

Părintele Florin Grigorescu a prezentat și câteva din nenumăratele minuni care s-au săvârșit la Izvorul Tămăduirii, prin purtarea de grijă a Maicii Domnului și prin harul Preamilostivului Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium special amenajat în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a săvârșit slujba aghesmei mici, în prezența a numeroși credincioși.

Ierarhul a înălțat rugăciuni de dezlegare, precum și rugăciuni pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, precum și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Ca de fiecare dată, voluntarii din cadrul ATOS – Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni – au venit în ajutorul obștii monahale în vinerea din Săptămâna Luminată, sprijinind împărțirea aghesmei celor prezenți.

În cele ce au urmat, credincioșii în frunte cu părintele arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii, au plecat în pelerinaj spre Izvorul Sfântului Ioan cel Nou, aflat în Parcul Şipote, în imediata apropiere a lăcaşului de cult.