Răspunsul ierarhului – 19 martie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută! În linii mari, situația este următoarea: Fac parte din corul bisericii de aproximativ 14 ani și de cele mai multe ori țineam locul dascălului, la rugămintea preotului, bineînțeles. Nu am făcut nimic de capul meu. De un an jumătate, de când a venit părintele la mine și m-a rugat să nu vin două-trei duminici la biserică, pentru că are probleme cu soția (implicit doamna preoteasă avea ceva cu mine), am făcut ascultare și am mers mai rar la biserică, doar la unele evenimente la care trebuia să particip. Tot părintele mi-a spus, cu câteva luni în urmă, să las orgoliul și să vin la biserică, ceea ce am și făcut. Tot părintele m-a sunat într-o dimineață și mi-a spus: „Aseară m-am certat cu soția și mi-a spus că dacă mai vii tu la biserică, ea mă părăsește. Este soția mea, o iubesc și nu vreau să o pierd.” Deci, în concluzie, nu mai veni la biserică. Întrebarea mea este dacă, în situația aceasta, părintele are dreptul să mă excludă din biserică.”

M.C.

Doamne, ajută! Simplul fapt că v-a rugat să nu mai veniți la acea biserică nu înseamnă că v-a exclus din Biserică. Din cele expuse, nici nu ar fi avut vreun motiv serios să fi făcut acest lucru. Puteți căuta motivele care stau la baza excluderii temporare din Biserică sau a anatemei asupra unei persoane; acestea sunt de o foarte mare gravitate. Personal, pentru liniștea mea sufletească, acolo unde nu am fost dorit, sau nu m-am simțit confortabil, am evitat, atât cât mi-a stat în putere, să mă duc. Însă dumneavoastră aveți libertatea să faceți după cum veți considera de cuviință. Pace și bucurie!

„Sărut dreapta! Poate arhiereul să ridice/să dezlege oprirea de la Sfânta Euharistie a unui penitent oprit de către duhovnicul lui? Vă mulțumesc!”

S.

Doamne, ajută! Arhiereul poate face acest lucru, însă numai după o analiză serioasă a motivelor luării acelei hotărâri. Pace și bucurie!

„Sărut mâna! De ce ierarhilor li se spune „Înaltpreasfinția Voastră”, iar lui Dumnezeu Îi vorbim cu „Tu, Doamne”? Sunt mai sfinți ca Dumnezeu? Îmi cer iertare, nu vreau să pară o provocare sau altceva, însă mă macină chestiunea.”

S.

Doamne, ajută! Este o mică mare diferență între „sfințit” și „sfânt”. Poți să fii sfințit, prin Taina Hirotoniei, dar să nu fii canonizat, respectiv proclamat sfânt. Or, Dumnezeu este Sfânt prin excelență! Titulatura unui ierarh cuprinde termenul Preasfințit/Înaltpreasfințit pentru că acesta a primit hirotonia întru arhiereu (după hirotonia întru diacon, respectiv întru preot). Treptele hirotoniei arată că există o revărsare graduală a harului dumnezeiesc. Cât privește termenii „Preasfințit”, „Înaltpreasfințit” și „Preafericit”, aceștia nu se referă la gradul de sfințire, pentru că așezarea în demnitatea de arhiepiscop, mitropolit sau patriarh nu este urmată de o altă hirotonie (întrucât este o hirotesie), ci vizează doar un rang administrativ. Așadar, deși suntem făcuți după chipul lui Dumnezeu, nu ne permitem să ne măsurăm în sfințenie cu Dumnezeu. Pace și bucurie!

„Doamne, ajută! Am o întrebare . De ce părintele din sat nu stă la casa parohială, de ce părintele din sat cere bani la înmormântare, de ce părintele din sat a scumpit lumânările? De ce părintele din sat vinde pământul din spatele bisericii, care a fost donat pentru a pune alt preot care va veni, hrana să aibă și el, de ce?”

M.M.

Doamne, ajută! Pentru a răspunde mulțimii întrebărilor dumneavoastră, vă rog să îmi trimiteți numele parohiei și al preotului, astfel încât, la rândul nostru, să delegăm o comisie care să facă verificările ce se impun. Astfel, vom putea oferi un răspuns în cunoștință de cauză. Vă mulțumim și așteptăm completarea sesizării dumneavoastră. Pace și bucurie!