Răspunsul ierarhului – 17 ianuarie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

Părinte Calinic, episcopul Sucevei, am o întrebare. Părinte, de multe ori ați vorbit de milostenie, cu care sunt foarte de acord. Eu cred că cea mai mare rugăciune la Dumnezeu este să faci milostenie, să ajuți semenul tău la nevoie. Întrebarea este. Unde a fost preotul din localitatea ……., că nu a ajutat un bătrân bolnav, singuratic, de 82 de ani, ce locuia într-un bordei, care a murit de frig și probabil de foame??? Sunt sigur că știa despre situația acestui bătrân! Putem spune că în această localitate nu a existat un preot CREȘTIN ORTODOX ADEVĂRAT și va trebui să înlocuiți pe acest popă cu un preot adevărat! STRIGĂTOR LA CER! Doamne, ajută !”

I.M.

Răspuns

Stimate domnule! L-am contactat pe părintele parohiei respective. Vă redau răspunsul sfinției sale: „Întotdeauna parohia noastră a fost atentă cu cei aflați în diverse lipsuri materiale, îndeosebi la fiecare sărbătoare mare ori la soroacele de pomenire pentru cei adormiți. De cele mai multe ori, aceste fapte au fost făcute cu discreție, așa cum se cuvine unei fapte de milostenie. Pe bătrânul care din păcate și-a pierdut viața îl cunoștea tot satul; era un simpatic, cu bunele și cu relele sale. A fost mereu ajutat de parohie și de rudele sale, căci avea trei fiice. Beneficia și de un mic ajutor social. În ultima vreme, din diferite motive, a fost găsit de mai multe ori căzut și în neputința de a se deplasa singur, fiind dus acasă de consăteni și chiar de preot. Un consilier parohial avea grijă să îi ducă zilnic ceva de mâncare, iar vecinii se rânduiau să îi aprindă focul, bineînțeles, dacă le dădea voie să intre în casă. Înaintea nopții fatidice s-a întâmplat același lucru, fiind dus cu mașina preotului până în apropiere de locuință. Nemaiputând înainta, doi vecini l-au dus până la ușă și s-au oferit să îi aprindă soba, însă acesta a refuzat. Cum în acea noapte s-a lăsat un ger năprasnic, organismul, slăbit și de bătrânețe, nu a mai rezistat. Firește, este un eveniment trist pentru parohia noastră, întrucât, deși încercăm să fim atenți la nevoile celorlalți, binele nu se poate face cu sila.” Doamne, ajută!

„Sărut dreapta! Binecuvântați!

Întâi, vă rog să mă scuzați dacă întrebarea mea poate părea puerilă, însă vă scriu în legătură cu un subiect la care m-am gândit mult în ultima vreme. Sunt o tânără în vârstă de 22 de ani și încă de mică mi-a plăcut foarte mult să citesc. Citesc și Biblia sau alte cărți cu învățături duhovnicești, însă majoritatea lecturilor mele sunt din categoria ficțiunii. Îmi puteți spune dacă cititul unor astfel de cărți este folositor unui creștin, atât timp cât acestea nu sunt cărți care glorifică diferite păcate?”

M.C.P.

Răspuns

Doamne, ajută! O lectură nu poate fi dăunătoare sufletului atât timp cât ea nu îi este îndemn spre păcat sau nu îi influențează raportarea corectă la sine, la lume, la Dumnezeu. Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai erudiți părinți ai Bisericii și un cunoscător desăvârșit al scrierilor filosofilor, îi învață de altfel pe tineri cum să folosească înțelepciunea profană a diferiților scriitori, poeți, filosofi, oratori: „După exemplul albinelor […], dacă suntem înțelepți, să luăm din cărți cât ni se potrivește nouă și cât se înrudește cu adevărul, iar restul să-l depășim. Și după cum atunci când culegem flori de trandafir dăm la o parte spinii, tot așa, în astfel de scrieri, să culegem tot ceea ce ne este folositor și să ne ferim de ce este vătămător.” (Omilia a XXII-a, Către tineri). Lectură aducătoare de cunoaștere și înțelepciune!