Parastas la împlinirea a 130 de ani de la trecerea la cele veșnice a pictorului Epaminonda Bucevschi

12 Februarie 2021, De la orele 09:00 pănă la orele 09:30

Vineri, 12 februarie 2021, începând cu ora 9:00, în Paraclisul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru sufletul celui care a fost un cunoscut și apreciat pictor bisericesc din Bucovina, Epaminonda Bucevschi, la împlinirea a 130 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Alături de preoți slujitori de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, la slujba parastasului vor participa pr. Constantin Oprea, consilier cultural al Centrului Eparhial Suceava, arhd. Vasile M. Demciuc, consilier patrimoniu, și pr. Emil Bărboșelu, directorul Departamentului cimitire.

Epaminonda Bucevschi s-a născut în anul 1843 în Bazinul Dornelor, localitatea Iacobeni, județul Suceava, în familia preotului Dimitrie Bucevschi. A absolvit studii de specialitate la Academia de Arte Frumoase din Viena, avându-l ca dascăl pe Anselm Feuerbach, liderul pictorilor Școlii germane din secolul al XIX-lea.

A fost cunoscut drept pictor diecezan în timpul păstoririi mitropolitului Silvestru Morariu Andrievici, zugrăvind în stil neorenascentist mai multe biserici din Bucovina, iconostase şi icoane, precum şi tablouri cu scene din viaţa românilor.

În urmă cu 150 de ani a realizat decorațiunile exterioare de la marea serbare de la Putna (1871) și a creat o nouă ordine iconografică în pictura bisericească din Bucovina. A fost prieten cu marele poet Mihai Eminescu, cu Ciprian Porumbescu, precum și cu Teodor V. Ștefanelli.

Epaminonda Bucevschi a adormit în Domnul la Cernăuți, la 13 februarie 1891. Veșnică să-i fie odihna!