24Vezi toate fotografiile

Cetatea de Scaun a Sucevei

Așezată la ieșirea din municipiul Suceava, Cetatea de Scaun amintește de vremurile când apărarea unui oraș depindea atât de mult de un loc sigur, bine gândit și bine întemeiat. 

Cetatea de Scaun a Sucevei este atestată documentar la 11 Februarie 1388, fiind ridicată în vremea domniei lui Petru I (1375-1391).

Alexandru cel Bun (1400-1432) a intervenit la rândul său în sistemul defensiv al cetăţii prin întărirea cu un zid de apărarea a primei intrări situată pe latura sudică a fortului.

Aceasta a suferit modificări odată cu preluarea conducerii Moldovei de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare (1457-1504), canonizat în anul 1992, conducător dibaci, diplomat desăvârşit şi strateg militar, calităţi recunoscute de însăşi contemporanii săi. În încercarea de a pătrunde în cetate vom întâlni patru elemente defensive: şanţ de apărare, pod de acces, zid de apărare în exterior şi capcana căreia istoricii i-au dat numele de cursa de şoareci.

Sistemul defensiv a făcut imposibilă pătrunderea în cetate făra acceptul celor din interior, slujitori şi susţinători ai intereselor Moldovei. Puţine sunt bătăliile pe care Ştefan cel Mare le-a pierdut în faţa invaziei otomane sau împotriva armatelor polone.

Cetatea a fost martora numeroaselor lupte amintim aici cele mai importante din anii de zenit ai domnitorului Ştefan cel Mare; 1476 şi 1484 împotriva turcilor şi 1497 contra armatei poloneze, condusă de regele polon Ioan Albert.

Astăzi, interioarele cetăţii au fost parţial restaurate astfel încât să ne amintim de viaţa de curte şi să ne facem o imagine despre ceea ce a reprezentat locuinţa temporară a voievozilor Moldovei.

Imediat ce trecem de podul de acces dăm de primele încăperi destinate străjerilor, odată depăşit acest obstacol suntem impresionaţi de curtea interioară frumos pavată cu pietre în acele vremuri.

Descoperim în cadrul acestui amplasament încăperi cu diverse destinaţi: închisoarea, baia cu aburi, pivniţa, capela… Aici au locuit pe lângă voievozii amintiţi mai sus şi boieri cu ranguri înalte în administraţia statului medieval moldav, de la vistiernic pâna la hatman.

Cetatea de Scaun a Sucevei este administrată de către Muzeul Bucovinei.

Poate fi vizitată în orice zi, cu excepția zilei de luni. Programul de vizitare variază în lunile de vară față de cele din sezonul rece și poate fi consultat la https://muzeulbucovinei.ro/cetatea-de-scaun-a-sucevei/.

Adăugați un comentariu