Școlile de duminică – școli cu icoane vii

foto_scoala_de_duminica

Cu ceva timp în urmă, în ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei, vă împărtășeam împlinirea de a fi lansat în Bucovina programul „Școala de duminică”, un program complementar, de tip educațional-catehetic, în cadrul parteneriatului Școală-Biserică, inițiat de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, chiriarhul locului, şi coordonat de către Sectorul educațional-teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădău­ților în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

Azi, vorbim despre 93 de școli de duminică-pilot și de două centre de tineret, în tot atâtea comunități parohiale din județul Suceava, în care au loc activități instructive, catehetice și socio-educative dintre cele mai diverse:  ateliere de lectură biblică interpretativă/comprehensivă și/sau de scriere creativ-reflexivă; ateliere creative (recuperat meșteșuguri tradiționale, cusături tradiționale, pictură pe sticlă, încondeiat ouă, lucru manual, artă culinară, stil de viață sănătos etc.); activități de timp liber de calitate (cor, teatru, sport, cerc de bătut toaca), de voluntariat și inițiativă comunitară; activități socio-educative și culturale, de suport și consiliere pentru copiii aflați în situații de risc și/sau în incapacitate de a participa la învățarea on-line.

„În școala de duminică, fiecare copil învață că poate fi campion și toți copiii învață să fie campioni la rugăciune.” Laitmotivul acesta, al Școlii de duminică din Parohia „Pogorârea Sântului Duh” Bogdănești I, sintetizează și transpune în fapt grija pe care Școala și Biserica, asemeni unei macro-familii, o datorează și, iată!, o și acordă copiilor acestei lumi, ca o reiterare vie a îndemnului stăruitor al Blândului Învățător Iisus: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi.” (Luca 18, 16)

Activitățile sunt coordonate în diadă, de către preoți și profesori de religie sau profesori ce predau alte discipline, cărora li s-au alăturat voluntar studenți, cântăreți bisericești, membri ai consiliilor și comitetelor parohiale, profesioniști din diferite domenii. Iar misiunea asumată într-o astfel de estetică a Bunului și-a Binelui pentru copii și tineri este tocmai aceea de a le oferi „timp de petrecut frumos cu Hristos”. Și-aș evoca aici tulburătoarea mărturisire a doamnei preotese Nicoleta Ursuțu, profesor de limba și literatura română și director al  Școlii Gimnaziale Nr.1 Bogdănești, creator al unui astfel de design de învățare multivalentă pentru copiii Bogdăneștilor.

„Ne-am întâlnit, în sfârșit, și la Biserică. Ne-am descurcat și on-line, dar această întâlnire ochi către ochi și suflet către suflet a stârnit în inimile tuturor emoții care se simt adânc și nu se uită niciodată, ne-am îmbrățișat în rugăciune atât de profund și tainic cum nici nu bănuiam.

Două dintre imaginile de astăzi nu le voi uita cu siguranță nicicând, pentru că mi le-am întipărit în suflet ca pe niște icoane vii ale lui februarie 2021: copiii noștri ortodocși perindându-se înspre și dinspre biserica satului lor cu Noul Testament în mâini, purtându-l atât de firesc și sincer și câteva mama adevărate cu copilași mici de mână (de 5-6 ani), venind de la distanțe bune și lăsându-i cu sfială în pridvorul Bisericii, amintindu-ne parcă de Vovidenia Maicii Domnului. Bucuria și șansa ca toți copiii parohiei să poarte astăzi în mâinile lor neprihănite Noul Testament cu Psalmi se datorează grijii și susținerii IPS Calinic, care a rânduit ca în fiecare familie de creștini ortodocși din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să ajungă această sfântă carte de căpătâi.”

Și noi știm că la Bogdănești, ca și în multe-multe alte Școli de duminică, responsabilitățile sunt împărțite și încredințate pe măsura darurilor și chemării fiecăruia la slujire și mărturisire prin fapte: de lectura biblică și de cor se ocupă părintele;  de atelierul de pictură – tânărul cântăreț al bisericii, absolvent al Facultății de Teologie, secția Patrimoniu;   de jocuri, eseuri, compuneri, scrisori și alte activități, profesoara de limba română;  de atelierul de cusături tradiționale are grijă chiar unul dintre copii, care a fost – la rândul lui – format la activitățile din Parohia Boroaia, activități organizate de Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni.

Într-o altă parohie a județului, la Panaci, Școala de duminică își ia, săptămânal, numele și tema și activitățile, din registrul valorilor netrecătoare ale neamului nostru. Și-aș pomeni aici de proiectul “Pâinea – liantul cu aromă divină dintre oameni” și de  “Povestea aromată a pâinii”, inspirate de cererile Rugăciunii Domnești. A fost asemeni unei lecții continue de învățare experiențială: copiii au vizionat mai întâi “Drumul pâinii”, apoi au lecturat “Povestea pâinii”, au plămădit și frământat ei înșiși, în familie, aluatul pentru „prima pâine”, au oferit „copturile” lor în dar celor mai mult încercați decât ei, dovedindu-se astfel și campioni în Olimpiadele Faptelor Bune, și-au înțeles, în cele din urmă, că „pâinea înseamnă mai mult decât hrană;  ea este împărtășanie și împărtășire, invocare de fiecare zi și rugăciune, e miros, e gust, e iubire…e miracol!”

Au urmat Ziua Culturii Naționale și Ziua Internațională a Cititului Împreună, Campania R.E.S.P.E.C.T. și va fi, în zilele ce urmează, și Ziua Națională Brâncuși. Tot atâtea lecții despre credință și tradiții și valori pe care copiii de la Panaci le învață de la părintele lor duhovnicesc, pr. Alexandru Verdeșescu, și de la pasionata lor profesoară, Mirela Verdeșescu, director al Școlii Gimnaziale Panaci. 

Astfel de „întâmplări” frumoase și inspirate se ascund în lecțiile centrelor Școală de duminică din Suceava și astfel de copii-icoane vii și „pâine frământată din aluatul cel mai curat al iubirii de semeni” cresc în tinda Bisericii și în Pridvorul viu al școlilor noastre.

           

Daniela Ceredeev,
coordonator de program Școala de duminică