Răspunsul ierarhului – 10 februarie 2021

raspunsul_ierarhului_cu_email

86. D.G.

„Binecuvântați, Înaltpreasfințite Părinte! Un teolog, absolvent de Facultate de Teologie Ortodoxă, trecut de vârsta de 40 de ani, poate fi hirotonit preot celib? Sunt ierarhi care au fost hirotoniți preoți celibi și au activat așa până ce au fost chemați la înalta treaptă a arhieriei.

Sunt filii din diverse parohii ai căror credincioși sunt privați de Sfânta Liturghie duminica și în sărbători, preotul paroh putând merge doar o singură duminică pe lună, sau chiar la 5-6 săptămâni. Nu mai amintim de faptul că, adeseori, credincioșii acestor filii nu au mai participat la Sfânta Liturghie în noaptea de Înviere, în ziua Nașterii Domnului, la marele Praznic al Botezului Domnului etc. Un preot cu familie nu își poate permite să meargă la slujire într-o parohie de 20-30 de familii, dar un preot celib s-ar putea dedica unei astfel de slujiri! „Niciun sat fără biserică” ar fi întregit cu „Nicio Biserică fără Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie!” Binecuvântați!” (G.D.)

Stimate domnule! Un teolog, absolvent de Facultate de Teologie Ortodoxă, trecut de vârsta de 40 de ani, având examenul de capacitate luat, poate fi hirotonit preot, dar nu celib. În Moldova nu ştiu să fi existat o astfel de practică. În Arhiepiscopia Iaşilor, unde am fost aproape trei decenii Episcop-Vicar, sigur, nu. Ştiţi cum e cu celibatul? E un fel de „nici în căruţă, nici în teleguţă”, vorba românului. Doamne, ajută şi mai mult curaj!