7Vezi toate fotografiile

Hirotesiri întru arhidiacon în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci

Patru diaconi (diac. Vasile Demciuc, diac. Adrian Popa, diac. Ilie Leonte și diac. Daniel-Dumitru Lazăr) au fost hirotesiți arhidiaconi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din municipiul Suceava. 

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 20 septembrie 2020, în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, i-a hirotesit întru arhidiacon pe diaconii Vasile Demciuc, Adrian Popa, Ilie Leonte și Daniel-Dumitru Lazăr.

Redăm mai jos câteva repere biografice despre cei patru clerici aflați vrednici de înălțarea la treapta arhidiaconiei:

Arhid. Vasile Demciuc – Personalitate recunoscută la nivel local și național prin implicarea sa în viața Bisericii și în viața culturală și academică a Sucevei, este dublu licențiat în istorie-geografie (1983) și teologie (1995), precum și doctor în istorie (1994). În calitate de muzeograf, lector universitar, director al Departamentului de Științe Umane și Social Politice din cadrul Facultății de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Consilier Şef al Inspectoratului Judeţean pentru Cultură şi apoi Director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Național (Suceava), a desfășurat o activitate prodigioasă, recunoscută prin numeroase distincții și premii, dintre care amintim: Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler – pentru promovarea culturii (2004), Medaliile Centenar Ion Irimescu (2003) și Ştefan cel Mare şi Sfânt – 500 de ani (2004), conferite de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Medalia Centenar Dumitru Stăniloae (2003), conferită de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (Iaşi), Medalia Sanctus Stephanus Magnus Defensor Europae (2004), conferită de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, și Medalia Crucea Sfântului Andrei (2004), conferită de Arhiepiscopia Tomisului şi Dobrogei.

Autor al numeroase articole, pliante, studii, monografii și cărți despre personalități locale și naționale, precum și despre monumente din spațiul cândva bizantin, arhid. Vasile Demciuc este, din 1 august 2020, consilier eparhial în cadrul sectorului Patrimoniu al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Arhid. Adrian Popa – Absolvent al Seminarului Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamt și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (program de licență și master), a fost psalt la Catedrala Mitropolitană din Iași (2008-2020). Din 1 august 2020, este diacon şi protopsalt la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava şi director al Departamentului de Colportaj al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Arhid. Ilie Leonte – Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ și dublu licențiat în teologie (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și muzică (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), cu studii de master în teologie, a fost psalt la Catedrala Mitropolitană din Iași în perioada 2014-2020. Din 1 august 2020, este diacon şi protopsalt la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava.

Arhid. Daniel-Dumitru Lazăr – Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ și al Universității „Alexandru Ioan Cuza”  din Iași, unde a făcut studii de licență și de master în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, a fost psalt la Catedrala Mitropolitană din Iași în perioada 2005-2020. Din 1 septembrie 2020, este diacon şi protopsalt la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” şi gestionar al Departamentului de Colportaj al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La ierurgia hirotesirii au participat, cu evlavie, numeroși credincioși și clerici.

Adăugați un comentariu