Duminica Sfinților Români, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Ziua de cinstire închinată tuturor sfinților care au trăit pe meleaguri românești, Duminica Sfinților Români, sărbătorită în a doua Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 26 iunie 2022, a fost prilej de bucurie și împreună rugăciune la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. În mijlocul monahilor și credincioșilor prezenți s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur  pe un podium special amenajat în incinta complexului monastic, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, slujitori ai Mănăstirii și Catedralei Arhiepiscopale, dar și ai sfintelor altare ale unor mănăstiri bucovinene.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.

La momentul rânduit, arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al Evangheliei citite în această zi și a evidențiat cât de important este locul pe care îl ocupă sfinții români în viața creștinilor, rememorând momentele din ultimele veacuri ale istoriei Bisericii Ortodoxe Române, când numeroși sfinți români au fost canonizați.

„Minunatele cântări pe care le auzim la slujbele Vecerniei și Utreniei din fiecare zi liturgică fac elogiul sau caracterizarea acelora care prin gând și, mai ales, prin faptă, prin întreaga lor viață au devenit următori ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pot sluji drept pildă de urmat și pentru alții. Aceste cântări duhovnicești pe care le auzim cântate, mai ales în această veche Catedrală Mitropolitană a Moldovei, ne poartă cu gândul spre sfinții care reprezintă culmile desăvârșirii creștine, culmi din care se coboară către noi glasuri tainice cu îndemnuri la o viețuire cu adevărat creștină, culmi de pe care se înalță rugăciuni pentru noi către tronul Tatălui Ceresc. Într-adevăr, prin viața și faptele lor, sfinții au pus în lumină adevărata frumusețe și strălucire a sufletului creștin, împodobit cu cele mai alese virtuți, credința, nădejdea, dragostea de Dumnezeu și de aproapele. […] În Biserica noastră de-a lungul veacurilor au fost canonizați un număr de peste 400 de martiri până în momentul de față și vrem să vă spunem că, așa cum s-a citit și din Actul Sinodal, sunt foarte mulți sfinți, încă neștiuți, sunt sfinți ierarhi, preoți și diaconi care s-au săvârșit mucenicește și au mărturisit și au apărat cu jertfelnicie credința ortodoxă, neamul și țara noastră.”

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a citit și rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți prin stropire cu apă sfințită.

Starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, arhim. Serafim Grigoraș, a adus un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au fost alături în zilele hramului, exprimând totodată recunoștința pentru binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, revărsate asupra mănăstirii și slujitorilor acesteia, atât în zilele hramului, cât și în fiecare zi.

Ierarhul le-a mulțumit tuturor celor care au luat parte la sărbătoarea hramului pentru dragostea și râvna cu care au participat la slujbele oficiate în cinstea Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că sfinții sunt considerați prietenii lui Dumnezeu, fiind astfel buni însoțitori pe calea mântuirii. „La frumusețea săptămânii care se încheie ați contribuit cu toată dăruirea și frățiile voastre și pentru aceasta vă mulțumim; și pentru că ne-ați însoțit la procesiunea din ziua de 22 iunie, și pentru că ați înfrumusețat cu prezența și cu toată ființa frățiilor voastre slujba din ziua hramului. Să nu credeți că Sfântuțul nostru va fi indiferent atunci când va fi rugat de către toți cei care i-ați fost în preajmă la astfel de zile minunate. Să ne ajute Dumnezeu să facem lucruri mari cu mijloace mici, în condiții grele, pentru că boala încă bântuie, războiul cam bate pe la uși, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și pentru rugăciunile tuturor sfinților, le vom trece și pe acestea. […]  Sunt canonizați 152 de sfinți români din 1950 și până în prezent, deși canonizările au început cu mult înainte, primul canonizat pe teritoriul țării noastre fiind Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului. Toți sfinții să ne ajute, și cei cunoscuți și cei necunoscuți. […] Am și scris o lucrare intitulată Sfinții, mlădițe ale lui Hristos, pe care am republicat-o, completând-o, sub numele Sfinții, prietenii noștri adevărați. Portrete în cuvinte. Așadar, v-aș recomanda să vi-i alegeți pe sfinți de prieteni, pentru că ei nu vă vor trăda niciodată.”

Numeroși credincioși au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, având totodată prilejul de a se închina la racla în care sunt așezate moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, prăznuirea aducerii cinstitelor sale moaște în Cetatea Sucevei având loc acum câteva zile, pe 24 iunie.

Sfântul Sinod al Bisericii noastre a decis la data de 20 iunie 1992 ca ziua de cinstire a Sfinților Români să fie sărbătorită în a doua duminică după Rusalii.

Irina Ursachi

Foto credit: Daniela Livadaru și Irina Ursachi